Άρπησσος  
Ποτάμι  
 

Άρδας 

Ο ποταμός Άρδας είναι ένας από τους μεγαλύτερους παραπόταμους του Έβρου. Οι πηγές του βρίσκονται στα βουνά της οροσειράς της Ροδόπης στη Βουλγαρία, και το μεγαλύτερο μέρος του διασχίζει τη γειτονική χώρα. Στο ελληνικό έδαφος εισέρχεται από το βόρειο τμήμα της Ορεστιάδας. Ο Άρδας συνδέεται με τον αρχαίο ποταμό Άρπησσο. Σύμφωνα με τον μύθο, στη συμβολή του Άρδα, του Έβρου και του Τόντζου λούστηκε ο μητροκτόνος Ορέστης για να θεραπευτεί από το αμάρτημα της μητροκτονίας και τις Ερινύες που τον κατεδίωκαν.

Αποτελεί σημαντικό βιότοπο της περιοχής με πλούσια χλωρίδα καθώς στις όχθες του συναντάμε πυκνά δάση από κλήθρα, ιτιές, λεύκες, γαύρους, φτελιές, πλατάνια και πολλά άλλα είδη φυτών. Ιδιαίτερα εντυπωσιακή είναι και η πανίδα του Άρδα, με πολλά αρπακτικά και άλλα πουλιά, ερπετά, θηλαστικά αλλά και ψάρια να βρίσκουν καταφύγιο στις όχθες του αλλά και μέσα στα νερά του ποταμού.

Στον Άρδα έχουν κατασκευαστεί μεγάλα εγγειοβελτιωτικά και αρδευτικά έργα, που τροφοδοτούν τις γύρω περιοχές.

Στις όχθες του γίνεται κάθε χρόνο το Φεστιβάλ Άρδα.

naturagraeca

Δήμος Ορεστιάδας

 

Δες επίσης

Δες κοντά σου

χιλιόμετρα
τοποθεσίες

Συνδεδεμένοι
μύθοι

x
Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να σας προσφέρει την καλύτερη εμπειρία χρήσης. Θεωρούμε ότι αποδέχεστε την αποθήκευση όλων των cookies πατώντας το κουμπί "Αποδοχή"
Αποδοχή