Μαρίτσα  
Ποτάμι   Ψάρεμα  
 

Έβρος 

Ο ποταμός Έβρος είναι ένας από τους μεγαλύτερους ποταμούς της Βαλκανικής Χερσονήσου. Τα νερά του διασχίζουν τρεις χώρες: Βουλγαρία, Ελλάδα και Τουρκία. Οι πηγές του  Έβρου βρίσκονται στην οροσειρά Ρίλα της Βουλγαρίας, ενώ εισέρχεται στην Ελλάδα από το Ορμένιο, και στην Τουρκία από τα Μαράσια. Για ένα μικρό τμήμα του αποτελεί φυσικό όριο μεταξύ Ελλάδας και Βουλγαρίας. Από τη Νέα Βύσσα έως τις εκβολές του, αποτελεί την μεθοριακή γραμμή μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας. Αφού διαγράψει μία διαδρομή 530 χιλιομέτρων, ο Έβρος εκβάλλει στο Θρακικό Πέλαγος.

Παραπόταμοι του Έβρου είναι ο Ερυθροπόταμος (στην Ελλάδα), ο Άρδας (στην Ελλάδα και στη Βουλγαρία), ο Τούντζας (στη Βουλγαρία και στην Τουρκία), και ο Εργίνης (στη Τουρκία).

Αποτελεί σημαντικότατο υγροβιότοπο με σπάνια χλωρίδα και πανίδα.

Σύμφωνα με τη μυθολογία, ο Έβρος ήταν γιος του Αίμου και της Ροδόπης και λατρεύτηκε από τους Θράκες ως θεός. Σύμφωνα με τον Πλούταρχο, πήρε το όνομά του από τον Έβρο, τον γιο του μυθικού βασιλιά της Θράκης Κάσσανδρου. Σύμφωνα με τον μύθο, στη συμβολή του Έβρου, του Άρδα και του Τόντζου λούστηκε ο μητροκτόνος Ορέστης για να θεραπευτεί από το αμάρτημα της μητροκτονίας και τις Ερινύες που τον κατεδίωκαν.

Ο ποταμός Έβρος είναι αγαπημένος προορισμός πολλών ψαράδων. Μπορείς να περάσεις υπέροχες στιγμές δίπλα στη φύση ψαρεύοντας εδώ.

Ηλεκτρονικός Θρακικός Θησαυρός

Ντοκιμαντέρ: Επί των ορέων. Έβρος - Σαμοθράκη (2001)

Ντοκιμαντέρ: Οι ψαράδες των συνόρων (1989)

 

Δες επίσης

Δες κοντά σου

χιλιόμετρα
x
Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να σας προσφέρει την καλύτερη εμπειρία χρήσης. Θεωρούμε ότι αποδέχεστε την αποθήκευση όλων των cookies πατώντας το κουμπί "Αποδοχή"
Αποδοχή