Βουνό της περιφερειακής ενότητας Δράμας, που αποτελεί το φυσικό σύνορο με την περιφερειακή ενότητα Σερρών. Στην αρχαιότητα, στην περιοχή λειτουργούσαν λατομεία μαρμάρου και μεταλλεία σιδήρου, ενώ ακόμα και σήμερα συναντάμε λατομεία.
Με πλούσια πανίδα και χλωρίδα, το Μενοίκιο κατατάσσεται στους πιο σημαντικούς ορεινούς βιότοπους της Ανατολικής Μακεδονίας. Το βουνό χαρακτηρίζεται από το έντονο ανάγλυφο, ορεινά και υποαλπικά λιβάδια με πλούσια χλωρίδα, δάση οξιάς, το δάσος των αιωνόβιων δένδρων καστανιάς, και διάσπαρτα άλλα είδη όπως η υβριδογενής ελάτη, η μαύρη πεύκη, ο κέδρος, η δρυς, ο γαύρος, η ιτιά, το σκλήθρο, αλλά και θάμνοι όπως αγριοτριανταφυλλιά, το μύρτιλο και άλλα.
Η πανίδα του ορεινού όγκου περιλαμβάνει είδη όπως το αγριογούρουνο, ο ασβός, το ζαρκάδι, ο λαγός, ο λύκος, και άλλα. Από τα θηλαστικά, το πιο χαρακτηριστικό αλλά και εντυπωσιακό είδος είναι τα άγρια άλογα που ζουν στο βουνό. Πλούσια είναι και η ορνιθοπανίδα της περιοχής με πτηνά όπως ο φιδαετός, ο χρυσαετός, το γεράκι, ο πετρίτης, ο μπούφος, ο τσαλαπετεινός, ο σπίνος, ο ασπροπάρης, το κιρκινέζι, η σφηκοβαρβακίνα, το ξεφτέρι, το σαΐνι, ο μπούφος, ο αγριόκουρκος, η σταχτοτσικλιτάρα, η μαυροτσικλιτάρα, ο αετομάχος, ο βλάχος, η βουνοσταχτάρα, και άλλα.
Δήμος Προσοτσάνης (φωτογραφίες)