Χρυσαητός, καρτάλι  
Πτηνό  
 

Χρυσαετός 

Ο χρυσαετός (λατ. ονομασία Aquila chrysaetos) είναι αρπακτικό πτηνό - ίσως το πιο διαδεδομένο είδος αετού σε όλο το βόρειο ημισφαίριο. Ζει σε περιοχές με χαμηλή βλάστηση και σε ξέφωτα αποφεύγοντας τα δάση. Φτιάχνει τη φωλιά του συνήθως σε βράχια αλλά σε περιοχές όπως στο δάσος της Δαδιάς, ακόμη και σε δέντρα. Τρέφεται κυρίως με πουλιά και θηλαστικά μικρού και μεσαίου μεγέθους (λαγούς, σκίουρους, κουνάβια, αλεπούδες, γάτες, σκύλους), ερπετά, καθώς και θνησιμαία, ειδικά κατά την διάρκεια του χειμώνα. Στην ηπειρωτική Ελλάδα και ιδιαίτερα στη Μακεδονία και στη Θράκη, οι χρυσαετοί τρέφονται πολύ συχνά με χελώνες, τις οποίες ρίχνουν από ψηλά στα βράχια για να σπάσουν το καβούκι τους.

Διαχρονικά, ο χρυσαετός έχει χρησιμοποιηθεί στην πανάρχαια τέχνη της ιερακοθηρίας και του ελέγχου των πληθυσμών της άγριας ζωής, που έχει αναγνωριστεί από την UNESCO ως άυλη Παγκόσμια Πολιτιστική Κληρονομιά. Στην Ευρώπη, υπήρξε αποκλειστικό προνόμιο και σύμβολο των αυτοκρατόρων.

Σήμερα παρατηρείται μείωση του πληθυσμού τους, που οφείλεται κυρίως στην υποβάθμιση των περιοχών στις οποίες ζουν.

ΦΙΛΟΤΗΣ - Βάση Δεδομένων για την Ελληνική Φύση

Ήχοι του είδους

 

Δες επίσης

Δες κοντά σου

χιλιόμετρα
x
Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να σας προσφέρει την καλύτερη εμπειρία χρήσης. Θεωρούμε ότι αποδέχεστε την αποθήκευση όλων των cookies πατώντας το κουμπί "Αποδοχή"
Αποδοχή