Σπήλαιο Γκιαούρ Ντερέ  
Εξερεύνηση σπηλαίων   Σπήλαιο   Σπήλαιο  
 

Σπήλαιο Μικρόπολης 

Ένα γεωλογικό και αρχαιολογικό μνημείο

Δυτικά της Μικρόπολης, στο Μενοίκιο όρος βρίσκεται το σπήλαιο του Γκιαούρ Ντερέ, ονομασία που σημαίνει "το νερό του Ρωμιού" στην τουρκική γλώσσα. Είναι επίμηκες με πλούσιο σε ασβεστολιθικές αποθέσεις διάκοσμο. Εδώ εκτός από τους συνήθεις σταλαγμίτες και σταλακτίτες σχηματίζονται κολόνες, ελικτίτες, εκκεντρίτες κ.ά.

Σε σχετικά κοντινή απόσταση, στο όρος Φαλακρό, βρίσκεται και το σπήλαιο του Αγίου Μάρκου. Και τα δύο σπήλαια αν και βρίσκονται σε δύσβατες περιοχές παρουσιάζουν ίχνη κατοίκησης ειδικά κατά τη μεσοβυζαντινή περίοδο. Το σπήλαιο Γκιαούρ Ντερέ ωστόσο παρουσιάζει ίχνη από την ύστερη αρχαιότητα, τα οποία συνεχίζονται και στη βυζαντινή περίοδο. Αναμφισβήτητοι μάρτυρες της χρήσης του σπηλαίου σε αυτές τις περιόδους είναι τα όστρακα αγγείων που βρίσκονται στην επιφάνειά του. Καθώς δεν έχουν γίνει εκτεταμένες αρχαιολογικές έρευνες στο σπήλαιο, ενδέχεται να ήταν σε χρήση και σε παλαιότερες περιόδους.

Το σπήλαιο δεν είναι επισκέψιμος αρχαιολογικός χώρος. Η πρόσβαση στο εσωτερικό είναι σχετικά δύσκολη.

Υπουργείο Πολιτισμού

Ινστιτούτο Σπηλαιολογικών Ερευνών Ελλάδας

 

Δες επίσης

Δες κοντά σου

χιλιόμετρα
x
Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να σας προσφέρει την καλύτερη εμπειρία χρήσης. Θεωρούμε ότι αποδέχεστε την αποθήκευση όλων των cookies πατώντας το κουμπί "Αποδοχή"
Αποδοχή