Θηλαστικό  
 

Ζαρκάδι 

Το ζαρκάδι (λατ. ονομασία Capreolus capreolus) είναι θηλαστικό που μοιάζει με μικρό ελάφι, και έχει χρώμα κοκκινωπό και γκρι-καφέ. Το αρσενικό ζαρκάδι έχει κέρατα που πέφτουν το φθινόπωρο και ξαναφυτρώνουν στα τέλη του χειμώνα. Είναι είδος αρκετά διαδεδομένο σε όλη την Ευρώπη, αλλά και την Ασία καθώς είναι εξαιρετικά ευπροσάρμοστο και ανεκτικό σε πιέσεις ζώο. Στην Ελλάδα, απαντώνται μικροί σε αριθμό πληθυσμοί, που ζουν στις ορεινές περιοχές της ηπειρωτικής χώρας.

Ζει σε ποικιλία δασικών βιοτόπων, σε φυλλοβόλα ή μικτά δάση με κωνοφόρα. Τον χειμώνα προτιμά τα πιο χαμηλά υψόμετρα ενώ το καλοκαίρι ανεβαίνει ψηλότερα ανάλογα με την ποσότητα και την ποιότητα της τροφής. Τρέφεται με τρυφερό χορτάρι, πρασινάδες, φύλλα, και κλαδιά θάμνων βοηθώντας έτσι να συντηρούνται ανοίγματα στο δάσος για να αναπτύσσεται η χαμηλή βλάστηση.

Μπορεί να αναπτύξει μεγάλη ταχύτητα αλλά για μικρό χρονικό διάστημα, λόγω της μικρής χωρητικότητας των πνευμόνων του. Βλέπει, ακούει και κολυμπάει πολύ καλά.

Το είδος χαρακτηρίζεται τρωτό που σημαίνει ότι αν συνεχίσει να εξοντώνεται σύντομα θα απειλείται με εξαφάνιση.

Θρακικός Ηλεκτρονικός Θησαυρός

ΑΡΚΤΟΥΡΟΣ

 

Δες επίσης

Δες κοντά σου

χιλιόμετρα
x
Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να σας προσφέρει την καλύτερη εμπειρία χρήσης. Θεωρούμε ότι αποδέχεστε την αποθήκευση όλων των cookies πατώντας το κουμπί "Αποδοχή"
Αποδοχή