Η ερυθρελάτη (λατ. ονομασία Picea abies) είναι είδος έλατου που απαντάται κυρίως στις σκανδιναβικές χώρες. Στην Ελλάδα θα το βρούμε μόνο στην οροσειρά της Ροδόπης και στο Δάσος Ελατιάς (Καρά Ντερέ). Αυτό είναι και το νοτιότερο σημείο εξάπλωσής της, Είναι ένα από τα ψηλότερα δέντρα που μπορεί να βρει κανείς στη χώρα μας, με ύψος που ξεπερνά τα 50 μέτρα και φτάνει μέχρι τα 60 ή και τα 65 μέτρα. Η ερυθρελάτη έχει πολύ χαρακτηριστική μορφή με τα κλαδιά και τις βελόνες που κρέμονται προς τα κάτω κρόσσια, ενώ οι κώνοι είναι όρθιοι σαν κηροπήγια. Ο φλοιός της χρησιμοποιείται στη βυρσοδεψία και η ρητίνη της είναι γνωστή ως ρητίνη Βουργουνδίας, ενώ το ξύλο της ερυθρελάτης δίνει τη λεγόμενη "σουηδική ξυλεία". Σε πολλές χώρες είναι το γνωστό χριστουγεννιάτικο δέντρο.
Επίσης, στο βορειοανατολικό άκρο της περιφερειακής ενότητας Δράμας, σε υψόμετρο 1953 μέτρων, βρίσκεται ένα από τα ομορφότερα μικτά δάση οξιάς με ελάτη και ερυθρελάτη και ένα από τα πιο αδιατάρακτα φυσικά, δασικά οικοσυστήματα της Ευρώπης, με μέγιστο οικολογικό ενδιαφέρον, το Παρθένο Δάσος του Φρακτού.
Η ερυθρελάτη περιλαμβάνεται στο Κόκκινο Βιβλίο Απειλούμενων Ειδών της Παγκόσμιας Ένωσης για την Προστασία της Φύσης (ΙUCN). Επίσης προστατεύεται από την ευρωπαϊκή νομοθεσία.
Θρακικός Ηλεκτρονικός Θησαυρός
ΦΙΛΟΤΗΣ - Βάση δεδομένων για την ελληνική φύση
Δικτυακός τόπος για τη φύση και τη βιοποικιλότητα