Όξινος τυρφώνας Λειβαδίτη  
Πεδιάδα  
 

Όξινος τυρφώνας Χαϊντούς Ξάνθης 

Ο όξινος τυρφώνας Χαϊντούς Ξάνθης είναι βιότοπος πολύ κοντά στον οικισμό Λειβαδίτη, που απλώνεται σε μια περιοχή με περίμετρο που φτάνει τα 3 χιλιόμετρα. Έχει πλούσια βλάστηση με δέντρα ερυθρελάτης, θαμνόκεδρα, μαυρόπευκα, ιτιές και σκλήθρα, αλλά και πολλά σπάνια φυτά όπως η ορχιδέα.  Στον τυρφώνα φυτρώνει ένα από τα σπανιότερα φυτά της Ελλάδας, το εντομοφάγο φυτό Drosera rotundifolia.

Πλούσια επίσης είναι και η πανίδα της περιοχής, με πολλά είδη πτηνών όπως η δασόκοτα, η σπουργιτόγλαυκα, ο τριδάκτυλος δρυοκολάπτης, η λοφιοπαπαδίτσα και ο καρυοθραύστης. Πιο συνηθισμένα είδη είναι ο φιδαετός, ο σφηκιάρης, η γερακίνα, ο πετρίτης, το ξεφτέρι, το βραχοκιρκίνεζο, η φάσσα, το φασσοπερίστερο,  το γιδοβύζι, η δεντροσταρήθρα, η γερακότσιχλα, η τσίχλα, το κοτσύφι, η μπεκάτσα, το σιρλοτσίχλονο, το βουνοτσίχλονο, ο χουχουριστής, ο πευκοδρυοκολάπτης, ο μαύρος δρυοκολάπτης, ο αιγίθαλος, ο δεντροβάτης, ο κοκκινολαίμης, η γαλαζοπαπαδίτσα, η βουνοπαπαδίτσα, ο δασοφυλλοσκόπος, ο νανομυγοχάφτης, ο δεντροτσοπανάκος, ο πυρροβασιλίσκος, ο σταυρομύτης, ο φλώρος και η καρδερίνα. Από την ερπετοπανίδα στην περιοχή συναντούμε σαλαμάνδρες, κιτρινομπομπίνες, γραικοβάτραχους, φρύνους, μεσογειακές χελώνες, αμμόσαυρες, πρασινόσαυρες, κονάκια, έφιους, λαφιάτες και οχιές. Στα θηλαστικά της περιοχής συμπεριλαμβάνονται πολλά σπάνια είδη, όπως αρκούδες, λύκοι, αγριόγατες, ζαρκάδια, αλεπούδες, ασβοί, κουνάβια, νυφίτσες, λαγοί, δεντρομυωξοί, σκίουροι, σκαντζόχοιροι και πολλά σπάνια είδη νυχτερίδων.

naturagraeca

 

Δες επίσης

Δες κοντά σου

χιλιόμετρα
x
Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να σας προσφέρει την καλύτερη εμπειρία χρήσης. Θεωρούμε ότι αποδέχεστε την αποθήκευση όλων των cookies πατώντας το κουμπί "Αποδοχή"
Αποδοχή