Δάσος Ελάτης, Καρά Ντερέ, Καράντερε  
Δάσος   Παρατήρηση πτηνών   Πεζοπορία / Περίπατος   Περιοχή οικολογικού ενδιαφέροντος  
 

Δάσος Ελατιάς 

Το δάσος της Ελατιάς, με έκταση 700 τετραγωνικά χιλιόμετρα, στις περιφερειακές ενότητες Δράμας και Καβάλας, κοντά στα ελληνοβουλγαρικά σύνορα, είναι ένα από τα μεγαλύτερα και νεότερα δάση στη χώρα μας, καθώς η μείωση της ανθρώπινης (αγροτικής) δραστηριότητας στην περιοχή είχε ως αποτέλεσμα τη φυσική αναδάσωση που συνεχίζεται ακόμα και σήμερα.

Αποτελεί βιότοπο μεγάλης σημασίας, καθώς στην έκτασή του έχουν καταγραφεί πολλά είδη πανίδας και χλωρίδας - ορισμένα εκ των οποίων είναι ενδημικά στα Βαλκάνια ή/και σπάνια στην Ελλάδα. Πράγματι, στο δάσος ζουν πολλά άγρια θηλαστικά όπως η αρκούδα, ο λύκος, η αγριόγιδα, το τσακάλι, το αγριογούρουνο, η αλεπού, ο αγριόγατος, ο ασβός, το κουνάβι, η νυφίτσα, και ο λαγός. Πλούσια είναι και η ορνιθοπανίδα με σημαντικότερο είδος τον σπάνιο αγριόκουρκο. Η Ελάτη είναι το μοναδικό στην Ελλάδα δάσος με σημύδες. Άλλα είδη που ευδοκιμούν εδώ είναι η ερυθρελάτη, το πεύκο, ο κέδρος, η οξιά, η λεύκα, ο σφένδαμος, η δρυς, και η αγριοτριανταφυλλιά, καθώς επίσης και μανιτάρια, πολλά εκ των οποίων είναι βρώσιμα.

Στο κέντρο του Δάσους της Ελατιάς βρίσκεται το Δασικό χωριό της Ελατιάς

Σελίδα στο Facebook

Οροσειρά Ροδόπης

JTI Target (βίντεο)

 

Δες επίσης

Δες κοντά σου

χιλιόμετρα
x
Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να σας προσφέρει την καλύτερη εμπειρία χρήσης. Θεωρούμε ότι αποδέχεστε την αποθήκευση όλων των cookies πατώντας το κουμπί "Αποδοχή"
Αποδοχή