απεικονίσεις
απεικονίσεις

Ο Διόνυσος και ο Μάρων βρίσκουν την Αριάδνη στη Νάξο 

  • thumb_img
  • thumb_img

Η κεντρική παράσταση του ψηφιδωτού αποτυπώνει τη στιγμή που ο Διόνυσος βλέπει για πρώτη φορά τη μελλοντική γυναίκα του, την Αριάδνη, κόρη του βασιλιά της Κρήτης Μίνωα. Σε ένα τοπίο με λόφους προβάλλουν πέντε μορφές, καθεμιά από τις οποίες ταυτίζεται με επιγραφή. Στα αριστερά στέκεται ο ηλικιωμένος Μάρωνας ως ακόλουθος του Διονύσου. Δεν φορά τη θρακική ενδυμασία, αλλά μοιάζει με Σειληνό (ένας μανδύας τυλίγεται γύρω από τους γοφούς του και φορά στεφάνι από κισσό στο κεφάλι). Προσωποποιεί τη γονιμότητα των εδαφών της Θράκης, γενέτειρα του Διονύσου και περιοχή φημισμένη στην αρχαιότητα για το καλής ποιότητας κρασί της. Με το θύρσο που κρατά στο δεξί του χέρι, δείχνει προς το μέρος της Αριάδνης. Στα δεξιά του Μάρωνα στέκεται ο νεαρός Διόνυσος. Τον ακολουθεί o φτερωτός Έρωτας που δείχνει επίσης προς το μέρος της κοιμωμένης Αριάδνης. Στην άνω δεξιά γωνία, ένας Σάτυρος εμφανίζεται πίσω από τον λόφο. Οι τέσσερις μορφές των γωνιακών πλαισίων, Βάκχη, Θίασος, Λυδή και Πάν, συνθέτουν το Διονυσιακό θίασο. Η επιγραφή «Παμφίλου Ἀγροῖκος ἠργάσατο» μαρτυρεί το όνομα του καλλιτέχνη.


Λεζάντα Ψηφιδωτό δάπεδο με παράσταση της ανακάλυψης της Αριάδνης στη Νάξο από τον Διόνυσο και τον Μάρωνα

Μυθικά πρόσωπα Έρως (Θεότητα), Αριάδνη (Ηρωίδα), Σάτυρος/-οι (Μυθικό/-ά πλάσμα/-τα) ,Διόνυσος (Θεός), Μάρωνας (Βασιλιάς)

Είδος Ψηφιδωτό

Καλλιτέχνης/Δημιουργός Αγροίκος Παμφύλου

Προέλευση πιθανώς από τη Συρία

Σημερινή θέση Μουσείο Miho, Shiga (Ιαπωνία)

Αριθμός ευρετηρίου H-352 W-357

Χρονολόγηση 3ος-4ος αι. μ.Χ.

LIMC Url

Σημειώσεις

Floor Mosaic Depicting Dionysos's Discovery of Ariadne on Naxos - MIHO MUSEUM

 

τοποθεσίες

Συνδεδεμένοι
μύθοι

x
Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να σας προσφέρει την καλύτερη εμπειρία χρήσης. Θεωρούμε ότι αποδέχεστε την αποθήκευση όλων των cookies πατώντας το κουμπί "Αποδοχή"
Αποδοχή