απεικονίσεις
απεικονίσεις

Διόνυσος, Άρης και Αφροδίτη 

  • thumb_img
  • thumb_img
  • thumb_img
  • thumb_img

Σε ελεφαντοστέινο κιβωτίδιο των βυζαντινών χρόνων απεικονίζεται πλήθος από μυθολογικά επεισόδια της κλασικής αρχαιότητας, πιθανότατα εμπνευσμένα από ποίημα του Νόννου του Πανοπολίτη, ποιητή του 5ου αι. π.Χ. Ανάμεσα σε αυτά διακρίνεται στο πίσω μέρος του κιβωτιδίου ανάγλυφη παράσταση με τον Άρη και την Αφροδίτη να συνοδεύονται από Διονυσιακή πομπή. Οι δυο θεοί στέκουν στ' αριστερά, με την Αφροδίτη να κρατά δάδα και τον Άρη την πολεμική του εξάρτηση. Στη μια στενή πλευρά του κιβωτιδίου απεικονίζεται ο θεός Διόνυσος κρατώντας θύρσο (ραβδί με κουκουνάρι πεύκου στην κορυφή του), πάνω σε άρμα που σέρνουν δύο πάνθηρες. Στην άλλη στενή πλευρά απεικονίζεται μια Νύμφη να ιππεύει θαλάσσιο ίππο.

Πρόκειται για ελεφαντοστέινα ανάγλυφα εξαιρετικά σπάνια, αξιοσημείωτης καλλιτεχνίας και δεξιοτεχνίας, εξαιρετικής ποιότητας, που αποτελούν μοναδικές αναπαραστάσεις της εποχής τους. Το κιβωτίδιο θεωρείται ότι αρχικά βρισκόταν στην κατοχή ενός υψηλά ιστάμενου προσώπου στην αυλή του βυζαντινού αυτοκράτορα Κωνσταντίνου Η΄ (976-1028). Μέχρι το 1861, φυλασσόταν στο θησαυροφυλάκιο του καθεδρικού ναού στο Veroli (πόλη στα νοτιοανατολικά της Ρώμης), για αυτό έμεινε γνωστό και ως «Κιβωτίδιο Veroli».


Λεζάντα Ελεφαντοστέινο κιβωτίδιο ("Κιβωτίδιο Veroli") με ανάγλυφες παραστάσεις του Διονύσου, του Άρη και της Αφροδίτης

Μυθικά πρόσωπα Αφροδίτη (Θεότητα) ,Άρης (Θεός), Διόνυσος (Θεός)

Είδος Ελεφαντοστέινο αντικείμενο

Καλλιτέχνης/Δημιουργός εργαστήριο στην Κωνσταντινούπολη

Προέλευση πιθανότατα ανήκε σε σημαντικό πρόσωπο της αυλής του βυζαντινού αυτοκράτορα Κωνσταντίνου Η΄ (976-1028)

Σημερινή θέση Victoria and Albert Museum, Λονδίνο

Αριθμός ευρετηρίου 216-1865

Χρονολόγηση β΄ μισό 10ου αι. μ.Χ.

Σημειώσεις

Veroli Casket | V&A Explore The Collections (vam.ac.uk)

τοποθεσίες

Συνδεδεμένοι
μύθοι

x
Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να σας προσφέρει την καλύτερη εμπειρία χρήσης. Θεωρούμε ότι αποδέχεστε την αποθήκευση όλων των cookies πατώντας το κουμπί "Αποδοχή"
Αποδοχή