Ναός  
 

Ναός Απόλλωνα στην Αρχαία Ζώνη 

Ένα ιερό αφιερωμένο στον Απόλλωνα

Στην αρχαία Ζώνη βρίσκεται ο ναός του Απόλλωνα. Αποτελεί το μοναδικό, έως σήμερα, ταυτισμένο ιερό στη Θράκη που είναι αφιερωμένο στον θεό. 

Με διαστάσεις 9x15μ. ο ναός σώζεται μόνο στα θεμέλιά του με κρηπίδα τριών βαθμίδων. Ανακαλύφτηκαν αρχιτεκτονικά μέλη που δεν είναι από μάρμαρο αλλά από πηλό και αποδεικνύουν ότι ο ναός αρχικά ήταν ιωνικού ρυθμού και κτίστηκε κατά τον 6ο αιώνα π.Χ. 

Ο ναός μαζί με δύο στοές και άλλα κτίρια αποτελούν μέρος ενός μεγάλου ιερού με έκταση 6,800 τ.μ. όπως φαίνεται από τα σωζόμενα θεμέλια του περιβόλου. Τα πολλά και σημαντικά ευρήματα μαρτυρούν ότι το ιερό αποτέλεσε αξιοσημείωτο κέντρο λατρείας και ήταν σε χρήση μέχρι τον 4ο μ.Χ. αιώνα.

Ιδιαίτερης καλλιτεχνικής αξίας είναι ο κορμός κούρου που χρονολογείται τον 6ο αιώνα π.Χ. Ενδιαφέρον παρουσιάζουν πολλά ενεπίγραφα όστρακα με το όνομα του θεού και λίθινες επιγραφές με ψηφίσματα καθώς και η επιγραφή με δίγλωσσο δημόσιο ψήφισμα με ελληνικούς χαρακτήρες αλλά στην τοπική θρακική διάλεκτο. 

Υπουργείο Πολιτισμού

Θρακικός Ηλεκτρονικός Θησαυρός

 

Δες επίσης

Δες κοντά σου

χιλιόμετρα
x
Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να σας προσφέρει την καλύτερη εμπειρία χρήσης. Θεωρούμε ότι αποδέχεστε την αποθήκευση όλων των cookies πατώντας το κουμπί "Αποδοχή"
Αποδοχή