Δεδέαγατς / Δεδέ-Αγάτς  
Αστική περιοχή   Πόλη  
 

Αλεξανδρούπολη 

Πρωτεύουσα του νομού Έβρου και βασικός κόμβος της Ευρωπαϊκής Ένωσης με μοχλούς ανάπτυξης την Εγνατία Οδό, το αεροδρόμιο "Δημόκριτος", το λιμάνι και τον σιδηροδρομικό σταθμό. Ενώνει Ευρώπη και Ασία, Δύση και Ανατολή. Έχει 57.812 κατοίκους.

Τα σημαντικότερα αξιοθέατα είναι ο Φάρος, το Δέλτα του Έβρου, η σπηλιά του Κύκλωπα Πολύφημου, ο Αρχαίος Δορίσκος, ο υπεραιωνόβιος ελαιώνας της Μάκρης, η αρχαία Εγνατία οδός, τα ρωμαϊκά λουτρά της Τραϊανούπολης, η αρχαία πόλη Ζώνη και η Μονή Παναγίας Κοσμοσώτειρας.

Στην πόλη υπάρχουν και πολλά μουσεία: Φυσικής ιστορίας, Εθνολογικό μουσείο Θράκης, Αρχαιολογικό μουσείο, Ιστορικό μουσείο, Εκκλησιαστικό μουσείο, Λαογραφικό μουσείο καππαδοκικής εστίας, Μουσείο σαρακατσάνικης παράδοσης. Διαθέτει κηποθέατρο στο Οικοπάρκο Αλτιναλμάζη, στο οποίο διοργανώνονται πολιτιστικές εκδηλώσεις.

Επίσης έχει πολλά ιστορικά και διατηρητέα κτίρια όπως τη Ζαρίφειο Παιδαγωγική Ακαδημία, που ιδρύθηκε από τον Γεώργιο Ζαρίφη, το παλιό «Καπνομάγαζο», το οποίο στεγάζει τη Δημοτική Βιβλιοθήκη Αλεξανδρούπολης, το Παλιό Νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης, που λειτουργεί ως Μουσικό Σχολείο, το ιστορικό κτίριο της Εθνικής Τράπεζας, στο οποίο στεγάζεται το Αναγνωστήριο του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης, οι Αποθήκες του λιμανιού, το 1ο και το 3ο Δημοτικό σχολείο και άλλα. Διαθέτει επίσης, Πανεπιστήμιο, πανεπιστημιακό νοσοκομείο και στρατιωτικό νοσοκομείο.

Μεταξύ άλλων, στην Αλεξανδρούπολη γεννήθηκαν και/ή έζησαν ο λογοτέχνης και εκπαιδευτικός Άγγελος Ποιμενίδης, ο συγγραφέας Γιάννης Ξανθούλης, ο δημοσιογράφος Νίκος Χατζηνικολάου, η αργυρή Ολυμπιονίκης στο τριπλούν Πηγή Δεβετζή και ο ποδοσφαιριστής Ντέμης Νικολαΐδης.

Η πόλη κέρδισε χρυσό Best City Award το 2018 και το 2020.

Δήμος Αλεξανδρούπολης

Ντοκιμαντέρ: Ο φωτογράφος της Αλεξανδρούπολης Αλέξανδρος Παναγιώτου (1981)

Ντοκιμαντέρ: Αλεξανδρούπολη, η σύγχρονη πόλη (1999)

Ντοκιμαντέρ: Θράκη, χθες - σήμερα - αύριο (1998)

Δήμος Αλεξανδρούπολης (βίντεο)

 

Δες επίσης

Δες κοντά σου

χιλιόμετρα
x
Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να σας προσφέρει την καλύτερη εμπειρία χρήσης. Θεωρούμε ότι αποδέχεστε την αποθήκευση όλων των cookies πατώντας το κουμπί "Αποδοχή"
Αποδοχή