απεικονίσεις
απεικονίσεις

Ο Εύμολπος οδηγεί έναν από τους Διοσκούρους να μυηθεί στα Μικρά Ελευσίνια  

Αττικός κωδωνόσχημος κρατήρας, Ο Εύμολπος οδηγεί έναν από τους Διοσκούρους να μυηθεί στα Μικρά Ελευσίνια, 380-360 π.Χ.

Κύριο θέμα της παράστασης είναι «Η μύηση του Ηρακλή και των Διοσκούρων στα μικρά Ελευσίνια Μυστήρια εν Άγραις». Στο κέντρο στέκεται η Περσεφόνη, ενώ στα πόδια της κάθεται η Δήμητρα κοιτώντας προς τα πίσω της. Aριστερά ο Τριπτόλεμος κάθεται σε φτερωτό άρμα που σέρνουν δύο λευκά φίδια. Πάνω από αυτόν ο Εύμολπος, αγένειος με σγουρά μαλλιά, οδηγεί, ως «μυσταγωγός», έναν από τους Διοσκούρους προκειμένου να μυηθεί στα Μικρά Ελευσίνια Μυστήρια. Ο Εύμολπος φορά χιτώνα και κλειστά υποδήματα (ενδρομίδες), ταινία και στεφάνι δάφνης στο κεφάλι. Μπροστά του υπάρχει ένα άστρο με εννέα ακτίνες, σύμβολο των Διοσκούρων. Στα αριστερά βρίσκεται ο Ίακχος και κάτω από αυτόν ακολουθεί ο Ηρακλής κρατώντας το ρόπαλό του. Σε ψηλότερο επίπεδο απεικονίζεται ο άλλος Διόσκουρος. Όλες οι μορφές κρατούν δάδες. Πίσω από τις μορφές, πάνω από μια κυματιστή γραμμή που υποδηλώνει λόφο, διακρίνονται δωρικοί κίονες και λευκό επιστύλιο. Πιθανώς αναπαριστούν τον ναό της Δήμητρας εν Άγραις.


Λεζάντα Αττικός κωδωνόσχημος κρατήρας όπου εικονίζεται η μύηση του Ηρακλή και των Διοσκούρων στα στα Μικρά Ελευσίνια, με τον Εύμολπο να καθοδηγεί έναν από τους Διοσκούρους

Μυθικά πρόσωπα Ηρακλής (Ήρωας), Διόσκουροι (Ήρωας) ,Εύμολπος (Βασιλιάς)

Είδος Πήλινο αγγείο

Καλλιτέχνης/Δημιουργός Ζωγράφος Pourtalès, αττικό εργαστήριο

Προέλευση Sant' Agata dei Goti, Καμπανία, Ιταλία

Σημερινή θέση Βρετανικό Μουσείο, Λονδίνο

Αριθμός ευρετηρίου F 68

Χρονολόγηση 380-360 π.Χ.

LIMC Url

Σημειώσεις

The British Museum-bell krater-1865,0103.14

τοποθεσίες

Συνδεδεμένοι
μύθοι

x
Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να σας προσφέρει την καλύτερη εμπειρία χρήσης. Θεωρούμε ότι αποδέχεστε την αποθήκευση όλων των cookies πατώντας το κουμπί "Αποδοχή"
Αποδοχή