απεικονίσεις
απεικονίσεις

Ο Εύμολπος παρακολουθεί την αναχώρηση Τριπτόλεμου 

  • thumb_img
  • thumb_img
  • thumb_img
  • thumb_img

Θέμα του σκύφου είναι «η προσφορά του σιταριού στην ανθρωπότητα από τον Τριπτόλεμο». Στο κέντρο της κύριας όψης απεικονίζεται ο Τριπτόλεμος καθιστός σε φτερωτό όχημα που το σέρνουν φίδια. Κρατά στάχυα και ένα αγγείο που ονομάζεται φιάλη. Στα δεξιά του στέκεται η Περσεφόνη. Κρατά μια δάδα και μια οινοχόη, σαν να πρόκειται να χύσει το περιεχόμενό της στη φιάλη του Τριπτολέμου. Πίσω από τον Τριπτόλεμο απεικονίζεται η Δήμητρα. Κρατά στάχυα και δάδα. Πίσω από την Περσεφόνη στέκεται η προσωποποίηση της Ελευσίνας. Κρατά την άκρη του χιτώνα της και στο δεξί της χέρι ένα λουλούδι. Πίσω από αυτήν, ο Εύμολπος κάθεται σε τετράγωνη βάση και κρατά σκἠπτρο. Τείνει το βλέμμα του προς τα αριστερά της σκηνής έχοντας το δεξί του χέρι στη μέση. Στα πόδια του βρίσκεται ένας κύκνος, πιθανώς ακολουθεί το Δία. Ο Δίας κρατά σκήπτρο και στο δεξί του χέρι φτερωτή αστραπή. Μπροστά του βρίσκεται ο Διόνυσος με μια επιμήκη ράβδο από την οποία φύονται κισσόφυλλα. Στα δεξιά δίπλα του η Αμφιτρίτη. Στο αριστερό της χέρι κρατά ένα δελφίνι. Ο Ποσειδώνας κάθεται σε δίφρο με μαξιλάρι και κοιτά προς τον Τριπτόλεμο. Κρατά δελφίνι και σκήπτρο.

Επιγραφές επιβεβαιώνουν την ταύτιση κάθε μορφής: TPIΠΠTOΛEMOΣ, ΦΕPΟΦΑΤΤΑ (Περσεφόνη), ΔΕΜΕΤΡΕ, EΛEΥΣΙΣ, EYMOΛΠΠOΣ, ΖEΥΣ, ΔΙΟNYΣΟΣ, ΑNΦΙΤPIΤΕ και ΠΟΣΕΙΔΟΝ. Κάτω από την αριστερή λαβή υπάρχει επιγραφή με το όνομα του κεραμέα Ιέρωνα, HIEPON ΕΠΟΙΕΣΕΝ.


Λεζάντα Αττικός ερυθρόμορφος σκύφος, όπου απεικονίζεται ο Τριπτολεμος έτοιμος να αναχωρίσει με το άρμα του για να προσφέρει τα σιτηρά στην ανθρωπότητα, με τον Εύμολπο να παρακολουθεί την αναχώρηση

Μυθικά πρόσωπα Διόνυσος (Θεότητα), Τριπτόλεμος (Ήρωας), Ποσειδώνας (Θεότητα), Αμφιτρίτη (Νύμφη), Δίας/Ζευς  (Θεότητα), Δήμητρα (Θεότητα), Περσεφόνη (Θεότητα) ,Εύμολπος (Βασιλιάς)

Είδος Πήλινο αγγείο

Καλλιτέχνης/Δημιουργός Ζωγράφος Μάκρων

Προέλευση Τάφος του Βρυγού, Capua, Καμπανία, Ιταλία

Σημερινή θέση Βρετανικό Μουσείο, Λονδίνο

Αριθμός ευρετηρίου E140

Χρονολόγηση 500-480 π.Χ.

LIMC Url

Σημειώσεις

The British Museum-skyphos-1873,0820.375

τοποθεσίες

Συνδεδεμένοι
μύθοι

x
Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να σας προσφέρει την καλύτερη εμπειρία χρήσης. Θεωρούμε ότι αποδέχεστε την αποθήκευση όλων των cookies πατώντας το κουμπί "Αποδοχή"
Αποδοχή