απεικονίσεις
απεικονίσεις

Διόνυσος και Αριάδνη 

Ελαιογραφία με τον Διόνυσο και την Αριάδνη, Titian (1520-1523)

Σε ελαιογραφία του Βενετσιάνου ζωγράφου Τιστιάνο απεικονίζεται η γνωριμία του Διονύσου με την Αριάδνη. Η Αριάδνη, στα αριστερά, βρίσκεται στη νήσο Νάξο αφού εγκαταλείφθηκε από το Θησέα. Στο βάθος, αριστερά από την Αριάδνη, διακρίνεται το πλοίο του Θησέα να έχει αναχωρήσει. Στο κέντρο ο θεός Διόνυσος μόλις έχει επιστρέψει από το ταξίδι του στην Ινδία, συνοδευόμενος από ένα πλήθος Νυμφών και Σατύρων σε μανιασμένη κατάσταση. Στον πίνακα απεικονίζεται η στιγμή που ο Διόνυσος ερωτεύεται την Αριάδνη και έτσι κατεβαίνει από το άρμα του, που το σέρνουν δύο τίγρεις, προκειμένου να την προσεγγίσει. Εκείνη φοβισμένη προσπαθεί να απομακρυνθεί. Η αίσια έκβαση του έρωτα αυτού υποδηλώνεται με την απεικόνιση του αστερισμού Corona Borealis (Στέφανος Βόρειος) στο άνω αριστερό μέρος του πίνακα, παραπέμποντας έτσι στην αναφορά του Οβιδίου, σύμφωνα με τον οποίο ο θεός πέταξε το γαμήλιο στέφανό της στον αέρα και έτσι την έκανε αθάνατη.

Ο πίνακας υπήρξε παραγγελία του Δούκα της Φερράρας Alfonso I d’Este, προκειμένου να κοσμήσει μαζί με έργα των Giovanni Bellini και Dosso Dossi την «Αλαβάστρινη Αίθουσα» (Camerino d‘Alabastro) στο Παλάτι του Δούκα στη Φερράρα.


Λεζάντα Ελαιογραφία με το Διόνυσο και την Αριάδνη

Μυθικά πρόσωπα Αριάδνη (Ηρωίδα), Σάτυρος/-οι (Μυθικό/-ά πλάσμα/-τα) ,Διόνυσος (Θεός)

Είδος Άλλο

Καλλιτέχνης/Δημιουργός Τιτσιάνο (1506-1576)

Προέλευση Παλάτι του Δούκα, Φερράρα

Σημερινή θέση Εθνική Πινακοθήκη Λονδίνου

Αριθμός ευρετηρίου NG35

Χρονολόγηση 1520-1523 μ.Χ.

Σημειώσεις

Titian, Bacchus and Ariadne no. NG35 | National Gallery, London

τοποθεσίες

Συνδεδεμένοι
μύθοι

x
Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να σας προσφέρει την καλύτερη εμπειρία χρήσης. Θεωρούμε ότι αποδέχεστε την αποθήκευση όλων των cookies πατώντας το κουμπί "Αποδοχή"
Αποδοχή