απεικονίσεις
απεικονίσεις

Ο Διόνυσος και η Αριάδνη σε άρμα που σέρνουν πάνθηρες 

  • thumb_img
  • thumb_img
  • thumb_img
  • thumb_img

Η πρόσοψη της Όπερας της Δρέσδης κοσμείται από ένα επιβλητικό χάλκινο άρμα με πάνθηρες που φιλοτέχνησε ο Γερμανός γλύπτης Johannes Schilling. Πάνω σε αυτό επιβαίνουν ο θεός Διόνυσος με τη σύζυγό του Αριάδνη. Ο Διόνυσος είναι ημίγυμνος, η νεβρίδα (δέρμα από μικρό ελάφι) καλύπτει μόνο μέρος του σώματός του. Φορά στεφάνι από φύλλα αμπέλου και βότρυες (τσαμπιά με σταφύλια). Στο δεξί του χέρι κρατά το θύρσο και με το αριστερό συγκρατεί τα χαλινάρια από τους τέσσερις πάνθηρες που σέρνουν το άρμα. Έχει στραμμένο το βλέμμα προς το μέρος της Αριάδνης. Η Αριάδνη φορά πέπλο στο κεφάλι και ιμάτιο που καλύπτει το κάτω μέρος του σώματός της. Με το δεξί της χέρι αγκαλιάζει το Διόνυσο, ενώ με το αριστερό στηρίζεται στο άρμα.

Το εικονογραφικό θέμα είναι ιδιαίτερα αγαπητό από την αρχαιότητα και υιοθετήθηκε από πολλούς καλλιτέχνες αργότερα. Συμβολικά θα μπορούσε να συνδεθεί με τη λειτουργία του κτηρίου, δεδομένου ότι ανέβαιναν όπερες με σχετικό μυθολογικό περιεχόμενο πχ. η όπερα «Ariandne auf Naxos» (Η Αριάδνη στη Νάξο) του Richard Strauss.


Λεζάντα Χάλκινο σύμπλεγμα γλυπτών με το Διόνυσο και την Αριάδνη σε άρμα που σέρνουν πάνθηρες

Μυθικά πρόσωπα Αριάδνη (Ηρωίδα) ,Διόνυσος (Θεός)

Είδος Άγαλμα

Καλλιτέχνης/Δημιουργός Johannes Schilling (1828-1910)

Προέλευση διακοσμεί την πρόσοψη του κτηρίου της όπερας της Δρέσδης

Σημερινή θέση Όπερα, Δρέσδη

Χρονολόγηση 1871-1877 μ.Χ.

Σημειώσεις

Πληροφορίες για το Semperoper Dresden βλ. Semperoper (Wikipedia)

Πληροφορίες για τον Johannes Schilling και το έργο του βλ. Johannes Schilling (Wikipedia) και Johannes Schilling (schilling-association.org)

Σχετικά με τη σύνδεση του γλυπτού και της όπερας Ariandne auf Naxos (Η Αριάδνη στη Νάξο) του Richard Strauss βλ. The Panther Quadriga at the Semperoper Dresden (opernreisen-dresden.de) και  Ariadne auf Naxos (Wikipedia), Ariadne auf Naxos (opera-guide.ch)

τοποθεσίες

Συνδεδεμένοι
μύθοι

x
Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να σας προσφέρει την καλύτερη εμπειρία χρήσης. Θεωρούμε ότι αποδέχεστε την αποθήκευση όλων των cookies πατώντας το κουμπί "Αποδοχή"
Αποδοχή