απεικονίσεις
απεικονίσεις

Διόνυσος 

Αττικό μαρμάρινο τραπεζοφόρο από το Ελληνοχώρι του Διδυμοτείχου με τη μορφή του Διονύσου, 2ος αι. μ.Χ.

Τραπεζοφόρο (πόδι τραπεζιού) που βρέθηκε στο Ελληνοχώρι, κοντά στο Διδυμότειχο, φέρει αγαλμάτιο με τη μορφή του Διονύσου σε νεαρή ηλικία. Ο θεός εμφανίζεται γυμνός, φορώντας μόνο τη νεβρίδα (δέρμα από μικρό ελάφι) λοξά στο στήθος και ενδρομίδες (κλειστά υποδήματα). Από τη βάση του τραπεζοφόρου φύεται δένδρο, τα κλαδιά του οποίου τυλίγονται γύρω από αυτό, ωστόσο λιγοστά στοιχεία του σώζονται πια.


Λεζάντα Αττικό μαρμάρινο τραπεζοφόρο με τη μορφή του Διονύσου

Μυθικά πρόσωπα Διόνυσος (Θεός)

Είδος Άγαλμα

Καλλιτέχνης/Δημιουργός αττικό εργαστήριο

Προέλευση Ελληνοχώρι, Διδυμότειχο (Νομός Έβρου)

Σημερινή θέση Αρχαιολογικό Μουσείο Αλεξανδρούπολης

Αριθμός ευρετηρίου ΑΜΑΛ 2081

Χρονολόγηση 2ος αι. μ.Χ.

Σημειώσεις

Αναφορά στο Στεφανίδου-Τιβερίου Θ., Τραπεζοφόρα με πλαστική διακόσμηση. Η αττική ομάδα, Δημοσιεύματα του Αρχαιολογικού Δελτίου αρ. 50, Αθήνα 1993, 50 Σημ. 166, 316.

Τριαντάφυλλος Δ., Αρχαιολογική εκπαιδευτική έκθεση Σπηλαίου Δήμου Τριγώνου στα Πρακτικά Επιστημονικής ημερίδας Γεωλογικές και Γεωφυσικές έρευνες στο δήμο Τριγώνου, Έβρου - Το αρχαιολογικό έργο στο Β. Έβρο, Πετρωτά Τριγώνου Έβρου 7 Αυγούστου 2010, 24-36 (σελ. 27).

Στη βιβλιογραφία το εύρημα είναι γνωστό με τον αριθμό ευρετηρίου του Αρχαιολογικού Μουσείου Κομοτηνής ΑΓΚ 958, καθώς φυλασσόταν πρωτύτερα εκεί.

τοποθεσίες

Συνδεδεμένοι
μύθοι

x
Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να σας προσφέρει την καλύτερη εμπειρία χρήσης. Θεωρούμε ότι αποδέχεστε την αποθήκευση όλων των cookies πατώντας το κουμπί "Αποδοχή"
Αποδοχή