απεικονίσεις
απεικονίσεις

Ο Διόνυσος σε νηπιακή ηλικία 

Λεπτομέρεια χάλκινου χυτροειδούς αγγείου από τον ταφικό τύμβο στην Τραϊανούπολη με το Διόνυσο σε νηπιακή ηλικία, 2ος αι. μ.Χ.

Σε μία από τις δύο καύσεις που ανασκάφηκαν σε ταφικό τύμβο 1,5 χλμ. βορειοδυτικά της Τραϊανούπολης και 12 χλμ. βορειοανατολικά της Αλεξανδρούπολης, βρέθηκε ένα χάλκινο χυτροειδές αγγείο με οριζόντια πλατιά λαβή στο ύψος του χείλους. Πάνω σε αυτήν υπάρχει ως διακοσμητικό στοιχείο αγαλμάτιο του θεού Διονύσου. Ο θεός απεικονίζεται σε νηπιακή ηλικία, γυμνός και καθιστός. Ανασηκώνει το βλέμμα και το δεξί του χέρι προς τα επάνω. Τα μάτια του είναι ένθετα από ασήμι. Στην άλλη πλευρά του αγγείου υπάρχει λαβή με κεφάλι ταύρου.


Λεζάντα Ο Διόνυσος σε νηπιακή ηλικία ως διακοσμητικό στοιχείο σε χάλκινο χυτροειδές αγγείο

Μυθικά πρόσωπα Διόνυσος (Θεός)

Είδος Μεταλλικό αντικείμενο

Προέλευση ταφικός τύμβος στην Τραϊανούπολη, ΒΑ της Αλεξανδρούπολης

Σημερινή θέση Αρχαιολογικό Μουσείο Αλεξανδρούπολης

Αριθμός ευρετηρίου ΑΜΑΛ 2230

Χρονολόγηση 2ος αι. μ.Χ.

Σημειώσεις

Τερζοπούλου Δ., Παρδαλίδου Χ. Αρχαιολογικό Μουσείο Αλεξανδρούπολης. Ένας μικρός οδηγός. Αλεξανδρούπολη, 2022, σελ. 40-41.

Τριαντάφυλλος Δ., Ο ταφικός τύμβος της Τραϊανούπολης, Το Αρχαιολογικό Έργο στη Μακεδονία και Θράκη 5, 1991, σελς. 439-453.

τοποθεσίες

Συνδεδεμένοι
μύθοι

x
Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να σας προσφέρει την καλύτερη εμπειρία χρήσης. Θεωρούμε ότι αποδέχεστε την αποθήκευση όλων των cookies πατώντας το κουμπί "Αποδοχή"
Αποδοχή