απεικονίσεις
απεικονίσεις

Ο Ορέστης, ο Πυλάδης και η Ιφιγένεια στην Ταυρίδα 

Ελεφαντοστέινο κύπελλο που αντιγράφει ρωμαϊκή σαρκοφάγο με τον Ορέστη, τον Πυλάδη και την Ιφιγένεια στην Ταυρίδα, 18ος-19ος αιώνας μ.Χ.

Σε κύπελλο από ελεφαντόδοντο, από το οποίο δεν σώζονται οι λαβές, το πόδι και το πώμα, απεικονίζονται ο Ορέστης και ο Πυλάδης στην Χώρα των Ταύρων. Δεξιά από το βωμό με το αγαλμάτιο της Άρτεμης στέκει η Ιφιγένεια, η ιέρεια της θεάς. Αριστερά με τα χέρια δεμένα πλησιάζουν προς το βωμό και την ιέρεια ο Ορέστης και ο Πυλάδης. Στην άλλη όψη απεικονίζεται η αναγνώριση του Ορέστη από την Ιφιγένεια.

Το ελεφαντοστέινο κύπελλο είναι έργο ενός Ιταλού νεοκλασικού καλλιτέχνη, ο οποίος αντέγραψε ρωμαϊκή σαρκοφάγο πάνω στην οποία εικονίζεται η «Ιφιγένεια εν Ταύροις» του Ευριπίδη. Η σαρκοφάγος, το 16ο αιώνα, πέρασε στην κατοχή του Domenico Grimani και τοποθετήθηκε στο παλάτι Grimani στη Santa Maria Formosa στη Βενετία, ενώ το 1834-1835 περιήλθε στην κατοχή του αρχιδούκα Carl Alexander της Σαξωνίας-Βαϊμάρης. Σήμερα βρίσκεται στο Schlossmuseum της Βαϊμάρης. Ο νεοκλασικός καλλιτέχνης φαίνεται να αντέγραψε τη σαρκοφάγο όσο ακόμα βρισκόταν στην Ιταλία, προσθέτοντας διακοσμητικά στοιχεία όπου υπήρχαν κενά και αφαιρώντας το επεισόδιο της φυγής από την Χώρα των Ταύρων. Το κύπελλο πουλήθηκε το 1880 ως έργο του 16ου αιώνα και το 1931 αγοράστηκε από το Walters Art Museum.


Λεζάντα Ελεφαντοστέινο κύπελλο με τον Ορέστη, τον Πυλάδη και την Ιφιγένεια στην Ταυρίδα

Μυθικά πρόσωπα Ιφιγένεια (Ηρωίδα), Πυλάδης (Ήρωας) ,Ορέστης (Ήρωας)

Είδος Ελεφαντοστέινο αντικείμενο

Καλλιτέχνης/Δημιουργός καλλιτέχνης από τη Βενετία (;)

Προέλευση Ιταλία

Σημερινή θέση The Walters Art Museum, Βαλτιμόρη (ΗΠΑ)

Αριθμός ευρετηρίου 71.348

Χρονολόγηση 18ος-19ος αι. μ.Χ.

Σημειώσεις

Orestes and Pylades with Iphigenia in Tauris | The Walters Art Museum

Μορφές και Θέματα της Αρχαίας Ελληνικής Μυθολογίας (greek-language.gr)

τοποθεσίες

Συνδεδεμένοι
μύθοι

x
Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να σας προσφέρει την καλύτερη εμπειρία χρήσης. Θεωρούμε ότι αποδέχεστε την αποθήκευση όλων των cookies πατώντας το κουμπί "Αποδοχή"
Αποδοχή