απεικονίσεις
απεικονίσεις

Ο Ορέστης καταφεύγει στο βωμό της Αθηνάς Παλλάδας 

Χάλκινο άγαλμα στην περιοχή Saint-Nizier της Troyes με τον Ορέστη να καταφεύγει στο βωμό της Αθηνάς Παλλάδας, αντίγραφο από μαρμάρινο πρωτότυπο του Pierre-Charles Simart (1840)

Ο Ορέστης απελπισμένος με τις Ερινύες που τον καταδίωκαν για τη μητροκτονία καταφεύγει στο βωμό της θεάς Αθηνάς προκειμένου να τον λυτρώσει. Στο βωμό απεικονίζεται η Αθηνά Παλλάδα, προσωνύμιο της θεάς που παραπέμπει στον γνωστό από τη μυθολογία αγαλματικό της τύπο. Η θεά απεικονίζεται φορώντας την αιγίδα, έχοντας ενωμένα τα πόδια της και κρατώντας δόρυ στο δεξί της χέρι και αδράχτι στο αριστερό.

Το χάλκινο άγαλμα του Ορέστη είναι σύγχρονο αντίγραφο που στήθηκε στην περιοχή Saint-Nizier της γαλλικής πόλης Troyes προκειμένου να τιμήσει το Γάλλο γλύπτη Pierre-Charles Simart που γεννήθηκε εκεί. Το πρωτότυπο μαρμάρινο άγαλμα του Simart βρίσκεται σήμερα στο Μουσείο Καλών Τεχνών της Rouen και φιλοτεχνήθηκε το 1840.


Λεζάντα Χάλκινο άγαλμα του Ορέστη ενώ καταφεύγει στο βωμό της Αθηνάς Παλλάδας

Μυθικά πρόσωπα Ορέστης (Ήρωας)

Είδος Άγαλμα

Καλλιτέχνης/Δημιουργός Pierre-Charles Simart (1806-1857)

Προέλευση Troyes, Γαλλία

Σημερινή θέση Περιοχή Saint-Nizier, Troyes

Χρονολόγηση 2002 μ.Χ.

Σημειώσεις

Πληροφορίες για τη ζωή του γλύπτη Pierre-Charles Simart βλ. Pierre-Charles Simart (wikipedia.org)

Για το χάλκινο αντίγραφο βλ. Oreste réfugié à l’autel de Pallas – Place Saint-Nizier – Troyes | E-monumen

και για το πρωτότυπο άγαλμα που βρίσκεται στο Musée des beaux-arts de Rouen βλ. ORESTE REFUGIE A L'AUTEL DE PALLAS (culture.gouv.fr) και Oreste réfugié à l'autel de Pallas. Musée des Beaux-Arts de Rouen — Wikimedia Commons

Πληροφορίες για το Παλλάδιον και την Αθηνά Παλλάδα βλ. Palladium (wikipedia.org) και Αθηνά Παλλάδα (theacropolismuseum.gr)

τοποθεσίες

Συνδεδεμένοι
μύθοι

x
Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να σας προσφέρει την καλύτερη εμπειρία χρήσης. Θεωρούμε ότι αποδέχεστε την αποθήκευση όλων των cookies πατώντας το κουμπί "Αποδοχή"
Αποδοχή