απεικονίσεις
απεικονίσεις

Ο Άδης έτοιμος να αρπάξει την Περσεφόνη 

Ταπισερί από μαλλί και μετάξι με τον Άδη έτοιμο να αρπάξει την Περσεφόνη, Manufacture Royale des Gobelins (1762-1764)

Σε γαλλικό ύφασμα πολυτελείας που διακοσμούσε κάποιον τοίχο (ταπισερί) απεικονίζεται η αρπαγή της Περσεφόνης. Στα αριστερά εμφανίζεται ο Άδης, ο βασιλιάς του Κάτω Κόσμου, να οδηγεί το άρμα του και να κρατά μια τρίαινα στο δεξί του χέρι. Κοιτά προς το μέρος της Περσεφόνης, καθώς ετοιμάζεται να την αρπάξει. Η Περσεφόνη μαζί με τις φίλες της μαζεύουν άνθη και πλέκουν στεφάνια γύρω από το μαρμάρινο άγαλμα της θεάς Δήμητρας. Το άγαλμα είναι στημένο πάνω σε μια κυλινδρική βάση που φέρει την επιγραφή «Δήμητρι τῇ Πολυτρόφῳ», δηλαδή στη Δήμητρα που μας παρέχει πολλή τροφή. Το ειδυλλιακό τοπίο της παράστασης συμπληρώνεται από τους δύο φτερωτούς Έρωτες που πετούν πάνω από τον Άδη. Ο ένας κρατά τόξο και ο άλλος δύο δάδες.


Λεζάντα Ταπισερί από μαλλί και μετάξι με τον Άδη έτοιμο να αρπάξει την Περσεφόνη

Μυθικά πρόσωπα Άδης (Θεότητα) ,Περσεφόνη (Θεά)

Είδος Ύφασμα

Καλλιτέχνης/Δημιουργός Joseph-Marie Vien (σχεδιαστής), Michel Audran (υφαντής), υφαντήριο Manufacture Royale des Gobelins, Παρίσι

Προέλευση Παρίσι

Σημερινή θέση Rijksmuseum, Άμστερνταμ

Αριθμός ευρετηρίου BK-1963-66

Χρονολόγηση 1762 - 1764 μ.Χ.

Σημειώσεις

The Rape of Proserpina | Europeana

The Chess of Proserpine, Manufacture Royale des Gobelins, 1757 - Rijksmuseum

τοποθεσίες

Συνδεδεμένοι
μύθοι

x
Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να σας προσφέρει την καλύτερη εμπειρία χρήσης. Θεωρούμε ότι αποδέχεστε την αποθήκευση όλων των cookies πατώντας το κουμπί "Αποδοχή"
Αποδοχή