απεικονίσεις
απεικονίσεις

Η αρπαγή της Περσεφόνης από τον Πλούτωνα 

  • thumb_img
  • thumb_img

Το μαρμάρινο αυτό σύμπλεγμα του Bernini απεικονίζει τον Πλούτωνα, το βασιλιά του Κάτω Κόσμου, να αρπάζει την Περσεφόνη και να την οδηγεί στον Άδη. Η μυολογία του είναι τόσο έντονη στην προσπάθειά του να κρατήσει το σώμα της Περσεφόνης που απελπισμένα προσπαθεί να δραπετεύσει, με αποτέλεσμα να έχει βυθίσει τα χέρια του στο σώμα της.

Οι δύο μορφές φέρουν χαρακτηριστικά του καλλιτεχνικού κινήματος του μανιερισμού και της αρχαίας γλυπτικής. Τα γλυπτά έγιναν κατόπιν παραγγελίας του καρδιναλίου Scipione Borghese, ο οποίος τα έδωσε στο διάδοχό του καρδινάλιο Ludivico Ludivisi, ανηψιό του πάπα Γρηγορίου ΙΕ΄, γνωστού συλλέκτη αρχαιοτήτων και έργων τέχνης. Το 1908 πέρασαν στην κατοχή του ιταλικού κράτους.  


Λεζάντα Μαρμάρινο σύμπλεγμα με την αρπαγή της Περσεφόνης από τον Πλούτωνα

Μυθικά πρόσωπα Άδης (Θεότητα) ,Περσεφόνη (Θεά)

Είδος Άγαλμα

Καλλιτέχνης/Δημιουργός Gian Lorenzo Bernini (1598-1680)

Προέλευση Ρώμη, Ιταλία

Σημερινή θέση Galleria Borghese, Ρώμη

Αριθμός ευρετηρίου 79538

Χρονολόγηση 1621-1622 μ.Χ.

Σημειώσεις

Rape of Proserpina - Bernini Gian Lorenzo (collezionegalleriaborghese.it)

FONDAZIONE ZERI. Bernini Gian Lorenzo, Plutone e Proserpina (unibo.it)

Σχεδιαστική σπουδή του μαρμάρινου συμπλέγματος υπάρχει στο Museum der Bildenden Künste στο Leipzig (NI. 7860), βλ. Dickerson (III). C.D., Sigel. A., and Wardropper. I. 2012. Bernini: Sculpting in Clay. The Metropolitan Museum of Art, New York. (Google Books) (σελ. 35, εικ. 37) και Preliminary Drawing of The Rape of Proserpina by Gian Lorenzo Bernini (Wikimedia Commons)

τοποθεσίες

Συνδεδεμένοι
μύθοι

x
Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να σας προσφέρει την καλύτερη εμπειρία χρήσης. Θεωρούμε ότι αποδέχεστε την αποθήκευση όλων των cookies πατώντας το κουμπί "Αποδοχή"
Αποδοχή