απεικονίσεις
απεικονίσεις

Η σκιά της Κλυταιμνήστρας ξυπνά τις Ερινύες 

Απουλικός ερυθρόμορφος κωδωνόσχημος κρατήρας του Ζ. του Ευμενίδη με την Κλυταιμνήστρα να ξυπνά τις Ερινύες και τον Ορέστη να βρίσκει καταφύγιο στους Δελφούς, 380-370 π.Χ.

Στην κύρια όψη του κρατήρα απεικονίζεται ο Ορέστης στο ναό του Απόλλωνα στους Δελφούς, στον οποίο κατέφυγε προκειμένου να καθαρθεί για τη μητροκτονία. Κάθεται σε μια βαθμιδωτή βάση, στηρίζει την πλάτη του στον ομφαλό της γης και κρατά το ξίφος του στο δεξί του χέρι. Πίσω του στέκεται ο θεός Απόλλων κρατώντας ένα κλαδί δάφνης και ένα χοιρίδιο, ένδειξη εξιλέωσης και καθαρμού για την ανόσια πράξη του φόνου. Στα δεξιά παρακολουθεί τα τεκταινόμενα η θεά Άρτεμη. Αριστερά απεικονίζονται οι Ερινύες ως τρεις γυναικείες μορφές με μακριούς διάφανους χιτώνες ζωσμένους σταυρωτά στο στήθος και εμβάδες (κλειστά υποδήματα). Η σκιά της Κλυταιμνήστρας ξυπνά τις δύο Ερινύες από το λήθαργό τους, ώστε να καταδιώξουν το γιο της.


Λεζάντα Απουλικός ερυθρόμορφος κωδωνόσχημος κρατήρας με την Κλυταιμνήστρα να ξυπνά τις Ερινύες εναντίον του Ορέστη, που βρίσκει καταφύγιο στους Δελφούς

Μυθικά πρόσωπα Απόλλωνας (Θεότητα), Άρτεμη (Θεότητα), Ερινύες (Θεότητα) ,Ορέστης (Ήρωας)

Είδος Πήλινο αγγείο

Καλλιτέχνης/Δημιουργός Ζωγράφος του Ευμενίδη, απουλικό εργαστήριο

Προέλευση Armento, Basilicata (Ιταλία)

Σημερινή θέση Μουσείο του Λούβρου, Γαλλία

Αριθμός ευρετηρίου Cp 710

Χρονολόγηση 380-370 π.Χ.

LIMC Url

Σημειώσεις

Louvre Cp 710 - cratère des Εuménides

τοποθεσίες

Συνδεδεμένοι
μύθοι

x
Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να σας προσφέρει την καλύτερη εμπειρία χρήσης. Θεωρούμε ότι αποδέχεστε την αποθήκευση όλων των cookies πατώντας το κουμπί "Αποδοχή"
Αποδοχή