απεικονίσεις
απεικονίσεις

Ο Ορέστης στο ιερό του Απόλλωνα στους Δελφούς 

  • thumb_img
  • thumb_img
  • thumb_img
  • thumb_img

Στην κύρια όψη του κρατήρα απεικονίζεται ο Ορέστης που έχει καταφύγει στο ναό του Απόλλωνα στους Δελφούς προκειμένου να εξιλεωθεί για το φόνο της μητέρας του Κλυταιμνήστρας. Αγκαλιάζει τον ομφαλό της γης με τα δυο του χέρια, ενώ στο αριστερό κραδαίνει σπαθί. Στα αριστερά διακρίνεται ο δελφικός τρίποδας και στα δεξιά το ιερό φυτό του Απόλλωνα, η δάφνη. Τρεις ιωνικοί κίονες υποβαστάζουν την οροφή του ναού, στην οποία είναι αναρτημένα αναθηματικά κράνη και τροχοί. Η εμφάνιση μιας μαύρης Ερινύας που κρατά ένα φίδι στην άνω αριστερή γωνία τρομάζει την ιέρεια του ναού, η οποία τρέπεται σε φυγή. Ο θεός Απόλλων με μια χειρονομία του δεξιού χεριού του δείχνει να υπερασπίζεται την επικράτεια του ιερού του και στο αριστερό κρατά το τόξο. Στα δεξιά στέκεται η Άρτεμη, σε μια στάση που θυμίζει λατρευτικό άγαλμα, κρατώντας δύο δόρατα και συνοδευόμενη από τα σκυλιά της.


Λεζάντα Απουλικός ερυθρόμορφος ελικωτός κρατήρας με τον Ορέστη να αναζητά καταφύγιο στο ιερό του Απόλλωνα στους Δελφούς

Μυθικά πρόσωπα Απόλλωνας (Θεότητα), Άρτεμη (Θεότητα), Ερινύες (Θεότητα) ,Ορέστης (Ήρωας)

Είδος Πήλινο αγγείο

Καλλιτέχνης/Δημιουργός Ζωγράφος της Μαύρης Ερινύας, Απουλικό εργαστήριο

Προέλευση Ruvo (Puglia), Ιταλία

Σημερινή θέση Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο Νάπολης (Ιταλία)

Αριθμός ευρετηρίου 82270

Χρονολόγηση αρχές 4ου αι. π.Χ.

LIMC Url

Σημειώσεις

9036827, SOUTH ITALIAN, APULIAN, Naples, Museo Archeologico Nazionale, Naples, 82270 (ox.ac.uk)

Introduction to Greek Pottery - Black Fury painter's Orestes crater (ox.ac.uk)

Rouveret, A. 2018. Les couleurs du visible et de l’invisible dans la peinture grecque et étrusque (Ve-IVe s. av. J.-C.). In : Les arts de la couleur en Grèce ancienne… et ailleurs. Athènes : École française d’Athènes, 185-210.

τοποθεσίες

Συνδεδεμένοι
μύθοι

x
Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να σας προσφέρει την καλύτερη εμπειρία χρήσης. Θεωρούμε ότι αποδέχεστε την αποθήκευση όλων των cookies πατώντας το κουμπί "Αποδοχή"
Αποδοχή