απεικονίσεις
απεικονίσεις

Ο Ορέστης και η Ιφιγένεια στη χώρα των Ταύρων 

Τοιχογραφία από την Οικία Pinari Cerialis στην Πομπηία με τη συνάντηση του Ορέστη και της Ιφιγένειας στο ναό, 45-79 μ.Χ.

Σε τοιχογραφία από την Πομπηία απεικονίζεται το μυθολογικό επεισόδιο της συνάντησης του Ορέστη από την Ιφιγένεια στην Ταυρίδα (Ευρυπίδης, Ιφιγένεια εν Ταύροις 218-231). Ο Ορέστης κατ’ εντολή του Απόλλωνα έπρεπε να μεταβεί στην Ταυρίδα, να πάρει από το ναό το άγαλμα της θεάς Άρτεμης και να το φέρει στην Αθήνα, ώστε να λυτρωθεί από τις Ερινύες που τον κυνηγούσαν για τον φόνο της μητέρας του. Ο βασιλιάς της Ταυρίδας, Θόας, μισούσε τους ξένους και συνήθιζε να τους θυσιάζει στην Άρτεμη. Έτσι, συνέλαβαν τον Ορέστη και το φίλο του Πυλάδη και τους οδήγησαν στην ιέρεια της θεάς για να εξαγνίσει τα σφάγια πριν τη θυσία. Όμως, ιέρεια ήταν η Ιφιγένεια, η οποία αναγνωρίζει τον αδερφό της, του δίνει το λατρευτικό άγαλμα της θεάς και με τέχνασμα δραπετεύει με τον Ορέστη και τον Πυλάδη από την Ταυρίδα.

Εδώ απεικονίζεται η Ιφιγένεια ως ιέρεια μπροστά σε έναν επιβλητικό ναό. Κρατά στο αριστερό της χέρι ένα αγαλματίδιο της Άρτεμης και στο δεξί ένα κλαδί. Πλαισιώνεται από δύο βοηθούς της, οι οποίες κρατούν δίσκους με προσφορές. Πίσω τους διακρίνεται το λατρευτικό άγαλμα της Άρτεμης και μπροστά τους, στα σκαλοπάτια του ναού, ένας αμφορέας. Στα δεξιά στέκνονται ο Ορέστης και ο Πυλάδης και στα αριστερά ο Θόας με έναν υπηρέτη του.


Λεζάντα Τοιχογραφία από την Οικία Pinari Cerialis στην Πομπηία με τη συνάντηση του Ορέστη και της Ιφιγένειας στο ναό

Μυθικά πρόσωπα Ιφιγένεια (Ηρωίδα), Πυλάδης (Ήρωας) ,Ορέστης (Ήρωας)

Είδος Τοιχογραφία

Προέλευση Πομπηία, Οικία Pinari Cerialis (ΙΙΙ 4,4)

Σημερινή θέση κατά χώρα

Αριθμός ευρετηρίου Pompeii III 4,4

Χρονολόγηση 45-79 μ.Χ.

LIMC Url

Σημειώσεις

Για το μυθολογικό επεισόδιο που διδραματίζεται στη χώρα των Ταύρων με την Iφιγένεια και τον Ορέστη βλ. Ιφιγένεια εν Ταύροις (wikipedia.org) & Iphigenia in Tauris (wikipedia.org).

Για το σχετικό απόσπασμα στον Ευρυπίδη βλ. Ιφιγένεια εν Ταύροις 218-231 (wikisource.org)

τοποθεσίες

Συνδεδεμένοι
μύθοι

x
Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να σας προσφέρει την καλύτερη εμπειρία χρήσης. Θεωρούμε ότι αποδέχεστε την αποθήκευση όλων των cookies πατώντας το κουμπί "Αποδοχή"
Αποδοχή