απεικονίσεις
απεικονίσεις

Ο Ορέστης και η Ηλέκτρα 

Μαρμάρινο αγαλματικό σύμπλεγμα του γλύπτη Στεφάνου του Νεότερου από το Pozzuoli με τον Ορέστη και την Ηλέκτρα, 50 π.Χ.

Αγαλματικό σύμπλεγμα με τον Ορέστη και την Ηλέκτρα να στηρίζεται στον αριστερό ώμο του αδελφού της. Η Ηλέκτρα φορά μακρύ χιτώνα που δένεται στη μέση και ιμάτιο, ενώ ο Ορέστης είναι γυμνός. Φορά διάδημα στο κεφάλι και θα πρέπει να κρατούσε κάτι στο αριστερό του χέρι.

Δεν πρόκειται για αγάλματα ρωμαϊκών χρόνων που αντιγράφουν κάποιο χάλκινο πρωτότυπο, αλλά για ένα έργο σε μάρμαρο του γλύπτη Στεφάνου που χρονολογείται στο 50 π.Χ. Τα εκλεκτικά νεοκλασικά χαρακτηριστικά του θυμίζουν τον λεγόμενο Αυστηρό Ρυθμό της ελληνικής γλυπτικής (480-450 π.Χ.). Ο Στέφανος ήταν μαθητής του διάσημου νεο-αττικού γλύπτη του 1ου αι. π.Χ. Πασιτέλη.


Λεζάντα Μαρμάρινο αγαλματικό σύμπλεγμα με τον Ορέστη και την Ηλέκτρα

Μυθικά πρόσωπα Ορέστης (Ήρωας)

Είδος Άγαλμα

Καλλιτέχνης/Δημιουργός Στέφανος ο Νεότερος

Προέλευση Pozzuoli, Ιταλία (κοντά στη Νάπολη)

Σημερινή θέση Αρχαιολογικό Μουσείο Νάπολης, Ιταλία

Αριθμός ευρετηρίου 6006

Χρονολόγηση 50 π.Χ.

LIMC Url

Σημειώσεις

Pollitt, J.J. 1986. Art in the Hellenistic Age, Cambridge-New York, 175, pl. 186.

Orestes and Elektra | Museum of Classical Archaeology Databases (cam.ac.uk)

Για το αγαλματικό σύμπλεγμα του Ορέστη και του Πυλάδη, έργο του γλύπτη Στεφάνου του Νεότερου, βλ. Μουσείο Λούβρου ΜΑ 81 (weblimc.org) και Museo Nacional del Prado 28-Ε (weblimc.org) & Orestes and Pylades or The San Ildefonso Group, Museo Nacional del Prado (museodelprado.es)

Για το αγαλματικό σύμπλεγμα του Ορέστη και της Ηλέκτρας, έργο του γλύπτη Μενέλαου, μαθητή του γλύπτη Στεφάνου του Νεότερου, βλ. Museo Nazionale Romano, Roma 8604 (weblimc.org)

Brill's New Pauly - Pasiteles

 

τοποθεσίες

Συνδεδεμένοι
μύθοι

x
Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να σας προσφέρει την καλύτερη εμπειρία χρήσης. Θεωρούμε ότι αποδέχεστε την αποθήκευση όλων των cookies πατώντας το κουμπί "Αποδοχή"
Αποδοχή