απεικονίσεις
απεικονίσεις

Ο Ορέστης και η Ιφιγένεια στη χώρα των Ταύρων 

Ψηφιδωτός πίνακας από τη Ρώμη με την αναγνώριση του Ορέστη από την Ιφιγένεια, 1ος αι. π.Χ.

Στο ψηφιδωτό απεικονίζεται το μυθολογικό επεισόδιο της αναγνώρισης του Ορέστη από την Ιφιγένεια στην Ταυρίδα (Ευρυπίδης, Ιφιγένεια εν Ταύροις 218-231). Ο Ορέστης κατ’ εντολή του Απόλλωνα έπρεπε να μεταβεί στην Ταυρίδα, να πάρει από το ναό το άγαλμα της θεάς Άρτεμης και να το φέρει στην Αθήνα, ώστε να λυτρωθεί από τις Ερινύες που τον κυνηγούσαν για τον φόνο της μητέρας του. Ο βασιλιάς της Ταυρίδας, Θόας, μισούσε τους ξένους και συνήθιζε να τους θυσιάζει στην Άρτεμη. Έτσι, συνέλαβαν τον Ορέστη και το φίλο του Πυλάδη και τους οδήγησαν στην ιέρεια της θεάς για για να εξαγνίσει τα σφάγια πριν τη θυσία. Όμως, ιέρεια ήταν η Ιφιγένεια, η οποία αναγνωρίζει τον αδερφό της, του δίνει το λατρευτικό άγαλμα της θεάς και με τέχνασμα δραπετεύουν από την Ταυρίδα. Εδώ απεικονίζεται στα δεξιά η Ιφιγένεια ως ιέρεια. Κρατά στα χέρια της ένα αγαλματίδιο με τη μορφή της Άρτεμης, το οποίο δείχνει στον Ορέστη.


Λεζάντα Ψηφιδωτός πίνακας με την αναγνώριση του Ορέστη από την Ιφιγένεια στη χώρα των Ταύρων

Μυθικά πρόσωπα Ιφιγένεια (Ηρωίδα) ,Ορέστης (Ήρωας)

Είδος Ψηφιδωτό

Προέλευση Ρώμη (Εσκουιλίνος λόφος)

Σημερινή θέση Μουσεία Καπιτωλίου, Palazzo dei Conservatori (Sala degli Horti Mecenaziani I), Ρώμη

Αριθμός ευρετηρίου 4949

Χρονολόγηση 1ος αι. π.Χ.

LIMC Url

Σημειώσεις

Mosaic | Musei Capitolini

Il mosaico di Oreste e Ifigenia: tessere piccole ai Musei Capitolini - Artepiù (artepiu.info)

Για το μυθολογικό επεισόδιο που διδραματίζεται στη χώρα των Ταύρων με την Iφιγένεια και τον Ορέστη βλ. Ιφιγένεια εν Ταύροις (wikipedia.org) & Iphigenia in Tauris (wikipedia.org).

Για το σχετικό απόσπασμα στον Ευρυπίδη βλ. Ιφιγένεια εν Ταύροις 218-231 (wikisource.org)

τοποθεσίες

Συνδεδεμένοι
μύθοι

x
Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να σας προσφέρει την καλύτερη εμπειρία χρήσης. Θεωρούμε ότι αποδέχεστε την αποθήκευση όλων των cookies πατώντας το κουμπί "Αποδοχή"
Αποδοχή