απεικονίσεις
απεικονίσεις

Περσεφόνη και Άδης στο βασίλειο του Κάτω Κόσμου 

  • thumb_img
  • thumb_img
  • thumb_img

Στην κύρια όψη του κρατήρα απεικονίζεται ο Κάτω Κόσμος. Μέσα σε ένα τετράστυλο κτήριο που μοιάζει με ναΐσκο εικονίζονται η Περσεφόνη και ο Άδης. Η Περσεφόνη κρατά στο δεξί της χέρι μία δάδα με τέσσερις πυρσούς που σχηματίζουν σχήμα σταυρού και ένα πινάκιο με ρόδια, το οποίο προσφέρει στον Άδη. Ο Άδης κρατά το βασιλικό του σκήπτρο στο αριστερό του χέρι και έναν κάνθαρο (αγγείο πόσης οίνου) στο δεξί.

Γύρω από το ναΐσκο εικονίζονται επεισόδια από διάφορους μύθου που διαδραματίστηκαν στον Κάτω Κόσμο ή έχουν σχέση με αυτόν. (2) Στην άνω αριστερή γωνία, απεικονίζονται τα δύο παιδιά του Ηρακλή με τη μητέρα τους Μεγάρα, τους οποίους ο Ηρακλής σκότωσε όταν καταλήφθηκε από μανία. Για να εξιλεωθεί αναγκάστηκε να επιτελέσει τους περίφημους 12 άθλους. (3) Κάτω τρεις Ερινύες, οι δύο κατονομάζονται ως Ποιναί και η τρίτη ως Ανάγκη, κυνηγούν όσους διέπραξαν εγκλήματα κατά της φυσικής και ηθικής τάξης των πραγμάτων (εν προκειμένω το Σίσυφο). (4) Δίπλα τους ο διάσημος μουσικός Ορφέας παίζοντας τη λύρα του, προσπαθεί να πείσει τους άρχοντες του Κάτω Κόσμου για την επιστροφή της νεκρής γυναίκας του Ευρυδίκης στη ζωή. (5) Πιο κάτω εικονίζεται η σκληρή τιμωρία που επιβλήθηκε στο Σίσυφο, που ξεγέλασε τον θάνατο και τον ίδιο τον Δία: να σπρώχνει αιώνια έναν βράχο έως την κορυφή ενός βουνού μόνον και μόνο για να τον βλέπει να πέφτει. (6) Δίπλα του ο ψυχοπομπός Ερμής, αρμόδιος για τη μεταφορά ψυχών και μηνυμάτων από τον Άνω Κόσμο στον Κάτω. (7) Ακριβώς κάτω από το ναΐσκο, ο Ηρακλής συλλαμβάνει τον Κέρβερο, τον τρικέφαλο σκύλο που φύλαγε τον Κάτω Κόσμο, και (8) μια γυναίκα ιππεύει έναν ιππόκαμπο. (9) Στην άνω δεξιά γωνία, ο Θησέας και ο Πειρίθους κρίνονται από την προσωποποιημένη Δίκη, διότι ο δεύτερος θέλησε να ξεγελάσει τον Άδη και να κάνει την Περσεφόνη δική του γυναίκα. (10) Κάτω απεικονίζονται ο βασιλιάς της Ελευσίνας Τριπτόλεμος, που συνδέεται με τα Ελευσίνια Μυστήρια και τη μετά θάνατον ζωή, και οι δύο κριτές του Κάτω Κόσμου, ο Αιακός και ο Ραδάμανθυς. (11) Η πολυπρόσωπη παράσταση κλείνει με τις Δαναΐδες, τις κόρες του βασιλιά της Βόρειας Αφρικής Δαναού, οι οποίες στον Κάτω Κόσμο καταδικάστηκαν να μεταφέρουν αιώνια νερό με υδρίες σε ένα τρύπιο πιθάρι, επειδή σκότωσαν τους συζύγους-ξαδέρφια τους τη νύχτα του γάμου.


Λεζάντα Απουλικός ερυθρόμορφος ελικωτός κρατήρας με την Περσεφόνη και τον Άδη στο βασίλειο του Κάτω Κόσμου

Μυθικά πρόσωπα Ηρακλής (Ήρωας), Τριπτόλεμος (Ήρωας), Ερμής (Θεότητα), Άδης (Θεότητα), Ερινύες (Θεότητα), Σίσυφος (Ήρωας), Θησέας (Ήρωας), Αιακός (Μυθικό πρόσωπο), Ραδάμανθυς (Βασιλιάς), Μεγάρα (Πριγκίπισσα), Πειρίθους (Ήρωας), Δίκη (Θεοποιημένη έννοια) ,Περσεφόνη (Θεά), Ορφέας (Μουσικός)

Είδος Πήλινο αγγείο

Καλλιτέχνης/Δημιουργός Ζωγράφος του Λυκούργου, απουλικό εργαστήριο

Προέλευση Altamura, Κάτω Ιταλία

Σημερινή θέση Αρχαιολογικό Μουσείο Νάπολης (Ιταλία)

Αριθμός ευρετηρίου 81666

Χρονολόγηση 360-340 π.Χ.

LIMC Url

Σημειώσεις

Ancient Vase Presents a Who’s Who of the Underworld | Getty Iris

The Underworld Krater from Altamura (getty.edu)

Monumenti Inediti. Pubblicati dall'Instituto di Corrispondenza Archeologica, Vol. 8, Roma, 1864-1868, Tav. IX | Arachne (dainst.org)

 

 

 

τοποθεσίες

Συνδεδεμένοι
μύθοι

x
Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να σας προσφέρει την καλύτερη εμπειρία χρήσης. Θεωρούμε ότι αποδέχεστε την αποθήκευση όλων των cookies πατώντας το κουμπί "Αποδοχή"
Αποδοχή