απεικονίσεις
απεικονίσεις

Η αρπαγή της Περσεφόνης 

Χάλκινο νόμισμα Αλεξάνδρειας της Επαρχίας της Αιγύπτου με την αρπαγή της Περσεφόνης από τον Άδη, εποχή Τραϊανού (109-110 μ.Χ.)

Στην πίσω όψη (οπισθότυπο) χάλκινου νομίσματος της εποχής του Ρωμαίου αυτοκράτορα Τραϊανού (98-117 μ.Χ.) απεικονίζεται η αρπαγή της Περσεφόνης από τον Άδη. Ο Άδης έχει ήδη ανεβάσει την Περσεφόνη στο τέθριππο άρμα του και με τη βοήθεια του θεού Ερμή, ο οποίος, στο ρόλο του Νυμφαγωγού (οδηγού της νύφης), προπορεύεται του άρματος, την οδηγεί στο βασίλειο του Κάτω κόσμου. Εκείνη προσπαθεί μάταια να αποδράσει, απλώνει το δεξί της χέρι καλώντας βοήθεια. Κάτω από την παράσταση διακρίνονται σκορπισμένες οι παπαρούνες που μάζευε πριν την αρπαγή της, ένα αναποδογυρισμένο καλάθι και στάχυα.

Στην μπροστινή όψη (εμπροσθότυπο) απεικονίζεται ο αυτοκράτορας Τραϊανός. Υπάρχει, επίσης, η επιγραφή στα ελληνικά ΑΥΤ ΤΡΑΙΑΝ ϹƐΒ ΓƐΡΜ ΔΑΚΙΚ, που αντιστοιχεί στο λατινικό "Imperator Traianus Augustus Germanicus Dacicus" (Αυτοκράτωρ Τραϊανός Σεβαστός Γερμανικός Δακικός).


Λεζάντα Χάλκινο νόμισμα Αλεξάνδρειας με την αρπαγή της Περσεφόνης από τον Άδη

Μυθικά πρόσωπα Ερμής (Θεότητα), Άδης (Θεότητα) ,Περσεφόνη (Θεά)

Είδος Νόμισμα

Καλλιτέχνης/Δημιουργός νομισματοκοπείο Αλεξάνδρειας (Επαρχία Αιγύπτου)

Προέλευση Αίγυπτος

Σημερινή θέση Βρετανικό Μουσείο, Λονδίνο

Αριθμός ευρετηρίου CR.5378

Χρονολόγηση 109-110 μ.Χ.

Σημειώσεις

RPC III, 4394 (ox.ac.uk)

British Museum | coin CR.5378

νυμφαγωγός - Ancient Greek (LSJ)

τοποθεσίες

Συνδεδεμένοι
μύθοι

x
Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να σας προσφέρει την καλύτερη εμπειρία χρήσης. Θεωρούμε ότι αποδέχεστε την αποθήκευση όλων των cookies πατώντας το κουμπί "Αποδοχή"
Αποδοχή