απεικονίσεις
απεικονίσεις

Η αρπαγή και η αναζήτηση της Περσεφόνης 

Μαρμάρινη σαρκοφάγος με την αρπαγή της Περσεφόνης και η αναζήτησή της από τη Δήμητρα, 200-225 μ.Χ.

Στο δεξί ήμισυ της σαρκοφάγου απεικονίζεται το μυθολογικό επεισόδιο της αρπαγής της Περσεφόνης από τον Άδη, το βασιλιά του Κάτω κόσμου. Ο Πλούτωνας έχει ήδη αρπάξει την Περσεφόνη στο τέθριππο άρμα του. Ο Ερμής Νυμφαγωγός (οδηγός της νύφης), προπορεύεται του άρματος, και τους οδηγεί στο βασίλειο του Κάτω Κόσμου. Η Αθηνά τους ακολουθεί ένοπλη και πάνω από το τέθριππο πετούν δύο φτερωτοί Έρωτες. Στο αριστερό ήμισυ, η θεά Δήμητρα αναζητά απελπισμένη την εξαφανισμένη κόρη της. Είναι ανεβασμένη σε μία συνωρίδα (άρμα με δύο άλογα), την οποία οδηγεί ένας φτερωτός Έρωτας. Η σκηνή είναι πολυπρόσωπη. Ξεχωρίζει ο Ερμής που εδώ απεικονίζεται μπροστά από το άρμα της Δήμητρας. Δίπλα του στέκεται ο Δίας γενειοφόρος και πιο δεξιά η Άρτεμις, φορώντας κοντό χιτωνίσκο.


Λεζάντα Μαρμάρινη σαρκοφάγος με τον Άδη που αρπάζει την Περσεφόνη και τη Δήμητρα να την αναζητά

Μυθικά πρόσωπα Δίας/Ζευς  (Θεότητα), Δήμητρα (Θεότητα), Αθηνά (Θεότητα), Έρως (Θεότητα), Ερμής (Θεότητα), Άρτεμη (Θεότητα), Άδης (Θεότητα) ,Περσεφόνη (Θεά)

Είδος Σαρκοφάγος

Καλλιτέχνης/Δημιουργός εργαστήριο Ρώμης

Προέλευση Ρώμη

Σημερινή θέση The Walters Art Museum, Βαλτιμόρη (ΗΠΑ)

Αριθμός ευρετηρίου 23.219

Χρονολόγηση 200-225 μ.Χ.

LIMC Url

Σημειώσεις

The Walters Art Museum 23.219: Sarcophagus with the Abduction of Persephone by Hades

νυμφαγωγός - Ancient Greek (LSJ)

τοποθεσίες

Συνδεδεμένοι
μύθοι

x
Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να σας προσφέρει την καλύτερη εμπειρία χρήσης. Θεωρούμε ότι αποδέχεστε την αποθήκευση όλων των cookies πατώντας το κουμπί "Αποδοχή"
Αποδοχή