απεικονίσεις
απεικονίσεις

Η αρπαγή της Περσεφόνης 

  • thumb_img
  • thumb_img
  • thumb_img

Ο Τάφος Ι της μεγάλης τούμπας με τους βασιλικούς τάφους στις Αιγές, διακοσμείται με τοιχογραφία που απεικονίζει την αρπαγή της Περσεφόνης από τον Άδη. Ο Πλούτωνας έχει ήδη αρπάξει την Περσεφόνη και την οδηγεί στον Κάτω Κόσμο με το τέθριππο άρμα του. Η Περσεφόνη μισόγυμνη, προσπαθεί να δραπετεύσει. Του άρματος προπορεύεται ο Ερμής Nυμφαγωγός (αυτός που οδηγεί τη νύφη), φορώντας πέτασο (καπέλο με πλατύ γείσο), χλαμύδα και φτερωτά σανδάλια, και κρατώντας το κηρύκειο (λεπτή ράβδος δάφνης ή ελιάς, με δύο μικρά φτερά και δύο φίδια που ελίσσονται αντικριστά, έμβλημα του θεού Ερμή). Τους οδηγεί στο βασίλειο του Κάτω Κόσμου. Πίσω από το άρμα, μία από τις φίλες της Περσεφόνης παρακολουθεί τη σκηνή πετρωμένη από φόβο. Στο δυτικό τοίχο του τάφου απεικονίζεται η θεά Δήμητρα καθισμένη σε βράχο να θρηνεί το χαμό της Κόρης και στο νότιο τοίχο οι τρεις Μοίρες.


Λεζάντα Τοιχογραφία από τάφο στη Βεργίνα με την αρπαγή της Περσεφόνης από τον Άδη

Μυθικά πρόσωπα Δήμητρα (Θεότητα), Ερμής (Θεότητα), Άδης (Θεότητα) ,Περσεφόνη (Θεά)

Είδος Τοιχογραφία

Προέλευση Τάφος Ι, Βεργίνα

Σημερινή θέση Μουσείο Βασιλικών Τάφων Αιγών, Βεργίνα

Χρονολόγηση 350 π.Χ.

LIMC Url

Σημειώσεις

Museum Aigai Royal Tombs (aigai.gr)

Museum of the Royal Tombs of Aigai (Vergina) - Wikipedia

Κοτταρίδη Α., Αιγές. Η Βασιλική μητρόπολη των Μακεδόνων. Κοινωφελές Ίδρυμα Ιωάννη Σ. Λάτση. 2013. (για την τοιχογραφία βλ. σελ. 282-285)

νυμφαγωγός - Ancient Greek (LSJ)

τοποθεσίες

Συνδεδεμένοι
μύθοι

x
Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να σας προσφέρει την καλύτερη εμπειρία χρήσης. Θεωρούμε ότι αποδέχεστε την αποθήκευση όλων των cookies πατώντας το κουμπί "Αποδοχή"
Αποδοχή