απεικονίσεις
απεικονίσεις

Οι Βορεάδες κυνηγούν τις Άρπυιες 

Ανάγλυφο σε ελεφαντοστό από τους Δελφούς με τους Βορεάδες να κυνηγούν τις Άρπυιες, 570 π.Χ.

Οι δύο Βορεάδες, ο Ζήτης και ο Κάλαϊς, απεικονίζονται στο κέντρο της παράστασης να κυνηγούν τις δύο φτερωτές Άρπυιες προκειμένου να απαλλάξουν το Φινέα από την τιμωρία του. Φορούν κοντούς χιτωνίσκους και είναι ζωσμένοι με σπαθιά. Μολονότι δεν έχουν φτερά, φορούν φτερωτά υποδήματα. Ένας Βορεάδης έχει αρπάξει από τα μαλλιά την Άρπυια που κρατά στα χέρια της την τροφή που μόλις έκλεψε από το Φινέα, ενώ ο άλλος τραβά το ξίφος του για να την αποκεφαλίσει. Οι δύο Άρπυιες προσπαθούν να γλιτώσουν πετώντας προς τα δεξιά. Στα αριστερά απεικονίζεται μια γυναίκα που χειρονομεί και στρέφεται προς τα πίσω, πιθανώς για να αναγγείλει στον τυφλό Φινέα τη σωτηρία του. Από το Φινέα σώζεται μόνο το χέρι του, το οποίο διακρίνεται πάνω στο τραπεζάκι να ψάχνει το φαγητό του.

Το ελεφαντοστέινο αυτό ανάγλυφο συγκολλήθηκε από 45 θραύσματα, τα οποία περισυλλέχθηκαν από δύο αποθέτες (απορριμματικοί λάκκοι) του ιερού, ανάμεσα στο Θησαυρό των Κορινθίων και τη Στοά των Αθηναίων. Στους αποθέτες βρέθηκαν συνολικά 2.000 οστέινα αντικείμενα μαζί με πλήθος άλλων αντικειμένων! Η ανάγλυφη παράσταση προέρχεται από την επένδυση κάποιου ξύλινου ή χάλκινου κιβωτιδίου, επίπλου ή θρόνου, που φυλασσόταν σε κάποιον από τους Θησαυρούς (κτήρια μέσα στο ιερό, αφιερωμένα από τις πόλεις, όπου φυλάσσονταν πολύτιμα αντικείμενα/αναθέσεις). Σε μερικά σημεία διατηρούνται ίχνη επιχρύσωσης.


Λεζάντα Ανάγλυφο από ελεφαντοστό που βρέθηκε στους Δελφούς, με τους Βορεάδες να κυνηγούν τις Άρπυιες

Μυθικά πρόσωπα Φινέας (Βασιλιάς)

Είδος Ελεφαντοστέινο αντικείμενο

Καλλιτέχνης/Δημιουργός Κορινθιακό εργαστήριο (;)

Προέλευση Ιερό του Απόλλωνα, Δελφοί

Σημερινή θέση Αρχαιολογικό Μουσείο Δελφών

Αριθμός ευρετηρίου 9944

Χρονολόγηση 570 π.Χ.

LIMC Url

Σημειώσεις

SearchCulture.gr | Σύμπλεγμα Βορεάδων και Άρπυιες από ελεφαντοστό

Κολώνια Ρ., Το αρχαιολογικό μουσείο Δελφών, Κοινωφελές Ίδρυμα Ι. Σ. Λάτση, 2006, σ. 196, 198-199.

τοποθεσίες

Συνδεδεμένοι
μύθοι

x
Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να σας προσφέρει την καλύτερη εμπειρία χρήσης. Θεωρούμε ότι αποδέχεστε την αποθήκευση όλων των cookies πατώντας το κουμπί "Αποδοχή"
Αποδοχή