απεικονίσεις
απεικονίσεις

Οι Άρπυιες αρπάζουν το φαγητό του Φινέα 

Αττική ερυθρόμορφη κάλπις του Ζωγράφου του Κλεοφράδη με το Φινέα να προσπαθεί να γλιτώσει από την επίθεση των Αρπυιών, 480 π.Χ.

Στον ώμο αυτού του αγγείου που ονομάζεται κάλπις (είδος υδρίας, αγγείο για τη μεταφορά ή το σερβίρισμα νερού) απεικονίζονται οι Άρπυιες που επιτίθενται και κλέβουν το φαγητό του Φινέα. Στα αριστερά, ο ηλικιωμένος μάντης και βασιλιάς της Σαλμηδησσού Φινέας κάθεται σε δίφρο (σκαμνάκι με τέσσερα πόδια). Φορά μακρύ χιτώνα, ιμάτιο και στεφάνι από κισσόφυλλα στο κεφάλι. Μπροστά του υπάρχει ένα τραπέζι γεμάτο με κρέατα και ψωμιά, τα οποία ετοιμάζεται να αρπάξει μία Άρπυια. Ο Φινέας σηκώνει τα χέρια του απεγνωσμένος, προσπαθώντας μάταια να την αποτρέψει. Μία δεύτερη Άρπυια έχει ήδη αρπάξει ένα στρογγυλό ψωμί και ένα κομμάτι κρέας, ενώ μία τρίτη καταφθάνει ορμητικά. Οι τρεις Άρπυιες αποδίδονται φτερωτές με κοντούς χιτωνίσκους. Κάτω από το τραπέζι υπάρχει μια ανοιχτή κίστη (κιβώτιο), με την οποία μετέφεραν μάλλον τα φαγητά στο Φινέα.


Λεζάντα Αττική ερυθρόμορφη κάλπις με το Φινέα να προσπαθεί να γλιτώσει από την επίθεση των Αρπυιών

Μυθικά πρόσωπα Φινέας (Βασιλιάς)

Είδος Πήλινο αγγείο

Καλλιτέχνης/Δημιουργός Ζωγράφος του Κλεοφράδη, αττικό εργαστήριο

Προέλευση κεντρική-νότια Ιταλία

Σημερινή θέση Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο Νάπολης (Ιταλία)

Αριθμός ευρετηρίου 248779

Χρονολόγηση 480 π.Χ.

LIMC Url

Σημειώσεις

30369, ATHENIAN, Naples, Museo Archeologico Nazionale, Malibu (CA), The J. Paul Getty Museum, 248779 (ox.ac.uk)

Malibu 85.AE.316 (Vase) (tufts.edu)

Τσιαφάκη Δ., Η Θράκη στην αττική εικονογραφία του 5ου αι. π.Χ. Προσεγγίσεις στις σχέσεις Αθήνας και Θράκης, Κομοτηνή, 1998, 169-170, πίν. 53.

Η κάλπις αυτή βρισκόταν έως το 2006 στο στο The J. Paul Getty Museum με αρ. 85.AE.316. Σήμερα έχει επαναπατριστεί στην Ιταλία. Για αυτό το ζήτημα δες: Nostoi: capolavori ritrovati: Roma, Palazzo del Quirinale, 21 dicembre 2007 - 2 marzo 2008, βλ. σ. 96-97 αρ. 19.

τοποθεσίες

Συνδεδεμένοι
μύθοι

x
Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να σας προσφέρει την καλύτερη εμπειρία χρήσης. Θεωρούμε ότι αποδέχεστε την αποθήκευση όλων των cookies πατώντας το κουμπί "Αποδοχή"
Αποδοχή