απεικονίσεις
απεικονίσεις

Βενδίς και Νύμφες 

  • thumb_img
  • thumb_img

Το ανάγλυφο αυτό είναι σκαλισμένο στο φυσικό βράχο σε ένα από τα αρχαία λατομεία της Πάρου (εκεί γινόταν η εξόρυξη του περίφημου παριανού μαρμάρου) και αποτελεί την αρχαιότερη μαρτυρία απεικόνισης της Βενδίδας εκτός Θράκης. Περίπου στο κέντρο της κάτω ζώνης απεικονίζεται η θρακική θεά να φορά κοντό χιτωνίσκο, νεβρίδα (δέρμα από ελάφι) και αλωπεκή (σκούφο από γούνα αλεπούς). Κρατά δόρυ και δορά (δέρμα) ζώου στο αριστερό της χέρι. Είναι στραμμένη στα αριστερά, προς το μέρος μιας γυναίκας που κάθεται σε θρόνο Πρόκειται μάλλον για τη Δήμητρα. Δίπλα της κάθεται η Περσεφόνη και πιο πίσω η Άρτεμη (ή Εκάτη) εναποθέτει δύο δάδες στο βωμό. Αριστερά από τη Βενδίδα βρίσκονται τέσσερις θεότητες που δεν μπορούν να ταυτιστούν με ασφάλεια και πιθανότατα να σχετίζονται με τις Νύμφες στα δεξιά (οι δύο από τις τρεις δε σώζονται σήμερα).

Στο κέντρο της ανώτερης ζώνης απεικονίζεται το υπερφυσικό κεφάλι του θεοποιημένου ποταμού Αχελώου. Αριστερά αναγνωρίζονται το κεφάλι της Γαίας, ένας Σιληνός να κάθεται γυμνός στη γη και δύο Νύμφες που συνοδεύονται, πιθανότατα, από τον Ερμή. Δεξιά ο Πάνας κάθεται στο βράχο παίζοντας τον αυλό και δίπλα του προβάλλουν τρεις Κουρήτες ή Κορύβαντες έχοντας τα κεφάλια τους καλυμμένα με στρογγυλές ασπίδες. Κάτω δεξιά, σε εμφανώς μικρότερες διαστάσεις απεικονίζονται έντεκα λατρευτές με προσφορές προς τις Νύμφες. Πέντε ή έξι είναι παιδιά.

Κάτω από τις μορφές υπάρχει η επιγραφή «Ἀδάμας Ὀδρύσης Νύμφαις», δηλαδή ο Αδάμας από το θρακικό φύλο των Οδρυσών, που πιθανότατα εργαζόταν ως σκλάβος στα λατομεία, πρόσφερε το ανάγλυφο ως δώρο στις Νύμφες.


Λεζάντα Αναθηματικό ανάγλυφο στις Νύμφες από αρχαίο λατομείο της Πάρου με την Βενδίδα και τις Νύμφες

Μυθικά πρόσωπα Δήμητρα (Θεότητα), Περσεφόνη (Θεότητα), Σιληνός/-οί (δαίμων, ακόλουθος του Διονύσου), Ερμής (Θεότητα), Άρτεμη (Θεότητα), Αχελώος (Θεοποιημένος ποταμός), Πάνας (Θεότητα) ,Βενδίδα (Θεότητα)

Είδος Ανάγλυφο

Προέλευση Αρχαίο λατομείο στην Παροικία, Πάρος

Σημερινή θέση in situ

Χρονολόγηση 400-350 π.Χ.

LIMC Url

Σημειώσεις

Berranger, D. 1983. Le relief inscrit en l'honneur des Nymphes dans les carrières de Paros, Revue des Études Anciennes 85, 3-4, 1983, 235-259.

Για αναφορές στο ανάγλυφο βλ.

Deoudi M. 2015. Bendis in Kleinasien. Στο Figurines de terre cuite en Méditerranée grecque et romaine. Vol. 2. Iconographie et contextes. 49-59. 

Deoudi M. 2007. Bendis - Kulturell geprägtes Gesicht einer Thrakischen Göttin. Στα Πρακτικά του 10ου Διεθνούς Συνεδρίου Θρακολογίας, Κομοτηνή-Αλεξανδρούπολη 18-23 Οκτωβρίου 2005. 120-129. 

Deoudi M. 2009. Bendis' neue Heimat in der Fremde. Ancient West & East 8. 223-233. 

Για τους Κουρήτες: Κουρήτες

Για φωτογραφίες του  αναγλύφου, όπως σώζεται σήμερα, βλ. Πάρος: τα αρχαία υπόγεια λατομεία μαρμάρου των Νυμφών (Μαράθι) | ΑΣΤΙΚΗ ΣΠΗΛΑΙΟΛΟΓΙΑ (urbanspeleology.blogspot.com)

τοποθεσίες

Συνδεδεμένοι
μύθοι

x
Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να σας προσφέρει την καλύτερη εμπειρία χρήσης. Θεωρούμε ότι αποδέχεστε την αποθήκευση όλων των cookies πατώντας το κουμπί "Αποδοχή"
Αποδοχή