απεικονίσεις
απεικονίσεις

Άρτεμις-Βενδίς 

  • thumb_img
  • thumb_img

Τμήμα μαρμάρινου αγάλματος της Αρτέμιδος-Βενδίδος. Η θεά στέκεται όρθια και μετωπική. Φορά κοντό χιτωνίσκο και από πάνω τη νεβρίδα (δέρμα από ελάφι) που δένεται στη μέση με λεπτή ζώνη. Στο αριστερό της χέρι τυλίγεται το ιμάτιο. Πρόκειται για ένα μεγάλων διαστάσεων άγαλμα (σωζόμενο ύψος 1,20 μ.), το οποίο μαρτυρεί την ισχυρή παρουσία του θρακικού στοιχείου στην περιοχή της Αμφίπολης. Η «εξελληνισμένη» όψη της θεάς ενδεχομένως να οφείλεται σε Αθηναίο γλύπτη.


Λεζάντα Μαρμάρινο άγαλμα Αρτέμιδος-Βενδίδος από την Αμφίπολη

Μυθικά πρόσωπα Βενδίδα (Θεότητα)

Είδος Άγαλμα

Προέλευση Αμφίπολη

Σημερινή θέση Αρχαιολογικό Μουσείο Καβάλας

Αριθμός ευρετηρίου Λ782

Χρονολόγηση 323 - 31 π.Χ.

LIMC Url

Σημειώσεις

Δαμάσκος Δ., Κατάλογος γλυπτών του Αρχαιολογικού Μουσείου Καβάλας, Αρχαιολογικό Ινστιτούτο Μακεδονικών και Θρακικών Σπουδών 15, Θεσσαλονίκη, 2013, σ. 46-48 αρ. 15, Εικ. 41-45.

Damaskos D, Die Statue der Artemis-Bendis aus Amphipolis: ein frühhellenistisches Kultbild? στο Antike Plastik, Lieferung 31, Kunze Ch (επιμ.), Deutsches Archäologisches Institut, Berlin, 2016, 33-40. (Academia.edu).

ΔΔΕΑΜ (culture.gr)

 

τοποθεσίες

Συνδεδεμένοι
μύθοι

x
Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να σας προσφέρει την καλύτερη εμπειρία χρήσης. Θεωρούμε ότι αποδέχεστε την αποθήκευση όλων των cookies πατώντας το κουμπί "Αποδοχή"
Αποδοχή