απεικονίσεις
απεικονίσεις

Μεγάλοι Θεοί της Σαμοθράκης 

Μαρμάρινο υπέρθυρο από τον τάφο των Haterii στη Ρώμη με τους Μεγάλους θεούς της Σαμοθράκης, τέλη 1ου αι. μ.Χ.

Στο υπέρθυρο (ανώφλι, πρέκι) του τάφου των Haterii (οικογένεια οικοδόμων, απελεύθερων της Εποχής των Φλαβίων) απεικονίζονται πιθανότατα οι Μεγάλοι θεοί της Σαμοθράκης (Καδμίλος, Αξιόκερσα, Αξιόκερσος και Αξίερος), τους οποίους οι αρχαίοι συγγραφείς ονομάζουν και Καβείρους. Στα αριστερά απεικονίζεται ο Καδμίλος-Ερμής (το κεφάλι του δεν σώζεται) να κρατά το κηρύκειο (έμβλημα του θεού Ερμή, λεπτή ράβδος δάφνης ή ελιάς με δύο μικρά φτερά και δύο φίδια που ελίσσονται αντικριστά) και δίπλα η Αξιόκερσα-Περσεφόνη. Έχει το κεφάλι της καλυμμένο και μία γιρλάντα με καρπούς διακοσμεί το ένδυμά της. Στο κέντρο βρίσκεται ο Αξιόκερσος-Άδης, ο βασιλιάς του Κάτω Κόσμου, να φορά ιμάτιο και να κρατά σκήπτρο στο αριστερό του χέρι. Στα δεξιά η Αξίερος-Δήμητρα κρατά ένα στάχυ και μία δάδα. Και οι τέσσερις θεοί σχετίζονται με τον Κάτω Κόσμο και τη μετά θάνατον ζωή.


Λεζάντα Μαρμάρινο υπέρθυρο από τον τάφο των Haterii με τους Μεγάλους θεούς της Σαμοθράκης

Μυθικά πρόσωπα Δήμητρα (Θεότητα), Περσεφόνη (Θεότητα), Ερμής (Θεότητα), Άδης (Θεότητα) ,Κάβειροι (Θεότητες), Περσεφόνη (Θεά)

Είδος Ανάγλυφο

Καλλιτέχνης/Δημιουργός εργαστήριο της Ρώμης

Προέλευση Τάφος των Haterii, Ρώμη (Via Labicana)

Σημερινή θέση Βατικανό, Museo Gregoriano Profano, Ρώμη

Αριθμός ευρετηρίου 10018

Χρονολόγηση τέλος 1ου αι. - α΄ τέταρτο 2ου αι. μ.Χ.

LIMC Url

Σημειώσεις

Popkin M.L. Samothracian Influences at Rome: Cultic and Architectural Exchange in the Second Century B.C.E. AJA 2015 119.3, 343–373.

Trimble J. “Figure and ornament, death and transformation in the Tomb of the Haterii.” In Nikolaus Dietrich and Michael Squire (eds.), Ornament and Figure in Graeco-Roman Art: Rethinking Visual Ontologies in Classical Antiquity. Berlin: Walter de Gruyter, 2018: 327-52.

Tomba degli Haterii - wikipedia

Κάβειροι - Βικιπαίδεια

τοποθεσίες

Συνδεδεμένοι
μύθοι

τοποθεσίες

Σχετικές
τοποθεσίες

x
Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να σας προσφέρει την καλύτερη εμπειρία χρήσης. Θεωρούμε ότι αποδέχεστε την αποθήκευση όλων των cookies πατώντας το κουμπί "Αποδοχή"
Αποδοχή