απεικονίσεις
απεικονίσεις

Διόνυσος (;) σε νυχτερινή πομπή 

  • thumb_img
  • thumb_img
  • thumb_img

Η σκηνή ερμηνεύεται ως νυχτερινή διονυσιακή πομπή. Στο κέντρο της σκηνής απεικονίζεται πιθανότατα ο Διόνυσος πάνω σε βακτριανή καμήλα (καμήλα με δύο καμπούρες). Ο Διόνυσος έχει μακριά γένια και φορά ανατολίτικα ενδύματα πλούσια διακοσμημένα: αναξυρίδες (περσικό παντελόνι) με ζικ ζακ γραμμές, κοντό χιτωνίσκο και πάνω από αυτόν πανωφόρι, κίδαρι (περσικό σκούφο), ζώνη με κοσμήματα και υποδήματα. Παλαιότερα η μορφή ταυτιζόταν με Πέρση σατράπη ή βασιλιά ή το θεό Σαβάζιο (θρακική και φρυγική θεότητα που ταυτίστηκε από τους Έλληνες με τον ελληνικό Διόνυσο και το Δία). Στο αριστερό του χέρι κρατά διπλό μαστίγιο και το άλλο εκτείνεται ελεύθερα προς τα πίσω. Ένας Πέρσης οδηγεί την καμήλα προς τα δεξιά με το καπίστρι που κρατά. Μπροστά του εικονίζονται τρεις Πέρσες. Ο πρώτος κρατά ένα ριπίδιο (βεντάλια), ο δεύτερος μία κιθάρα και πλήκτρο και ο τρίτος χορεύει τον περσικό χορό όκλασμα. Τους συνοδεύει μία γυναίκα που χορεύει και παίζει τύμπανο. Αντίστοιχα, πίσω από την καμήλα ακολουθούν τρεις Πέρσες. Ο πρώτος κρατά μια μεγάλη δάδα, ο δεύτερος παίζει κιθάρα και ο τρίτος χορεύει το όκλασμα, ενώ μία γυναίκα χορεύει παίζοντας τύμπανο.


Λεζάντα Αττική ερυθρόμορφη λήκυθος με το Διόνυσο (;) πάνω σε καμήλα να συμμετέχει σε νυχτερινή πομπή

Μυθικά πρόσωπα Διόνυσος (Θεός)

Είδος Πήλινο αγγείο

Καλλιτέχνης/Δημιουργός αττικό εργαστήριο

Προέλευση Basilicata, Ιταλία

Σημερινή θέση Βρετανικό Μουσείο, Λονδίνο

Αριθμός ευρετηρίου E 695

Χρονολόγηση 410-400 π.Χ.

LIMC Url

Σημειώσεις

2856, ATHENIAN, LONDON, BRITISH MUSEUM, LONDON, BRITISH MUSEUM, E695

lekythos | British Museum

Για την ταύτιση της κύριας μορφής με το Διόνυσο βλ. Chapel, J. 2002, ‘Antiquarian taste’ in P. Hewat-Jaboor (ed.), William Beckford 1760-1844: An eye for the magnificent (New Haven; New York: Yale University Press), 366-76.

Για την ταύτιση της κύριας μορφής με κάποιον Πέρση βλ. Miller, M. 2007, 'Persians in the Greek Imagination'. Mediterranean Archaeology 19/20 (2006–7), 109–23.

Σχετικά με το θεό Σαβάζιο βλ. Sabazios - Wikipedia

τοποθεσίες

Συνδεδεμένοι
μύθοι

x
Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να σας προσφέρει την καλύτερη εμπειρία χρήσης. Θεωρούμε ότι αποδέχεστε την αποθήκευση όλων των cookies πατώντας το κουμπί "Αποδοχή"
Αποδοχή