απεικονίσεις
απεικονίσεις

Ο Διόνυσος παίζει κότταβο 

Απουλικός ερυθρόμορφος καλυκωτός κρατήρας του Ζ. της Αθήνας 1714, Σκηνή συμποσίου με το Διόνυσο να παίζει κότταβο, 370-360 π.Χ.

Στο κέντρο της σκηνής ο θεός Διόνυσος ξαπλώνει σε κλίνη συμποσίου που είναι καλυμμένη από δέρμα πάνθηρα. Έχει μακριά μαλλιά, φορά ταινία από μυρτιά στο κεφάλι του και ιμάτιο που καλύπτει το κάτω τμήμα του σώματός του. Στο αριστερό του χέρι κρατά το θύρσο (ραβδί που απολήγει σε κουκουνάρι με φύλλα κισσού και αμπέλου) και στο δεξί μία κύλικα με την οποία παίζει τον κότταβο. Ο κότταβος ήταν ένα παιχνίδι επιδεξιότητας που έπαιζαν οι αρχαίοι Έλληνες στα νυχτερινά συμπόσια. Σκοπός ήταν να πετύχουν έναν στόχο χρησιμοποιώντας κρασί  που το πετούσαν από το στόμα ή με το χέρι από ένα ρηχό αγγείο. Μπροστά στον Διόνυσο βρίσκεται ένα μικρό τριποδικό τραπέζι και πάνω σε αυτό ένα αγγείο σε σχήμα κάδου και δύο φρούτα. Ακόμα πιο μπροστά εικονίζεται ένα καλάθι με φρούτα και μια ράβδος με βάση που χρησιμοποιείται στο παιχνίδι. Δεξιά και αριστερά από το Διόνυσο στέκουν δύο Μαινάδες με πλούσιους μακριούς χιτώνες και κοσμήματα. Η μία κρατά ένα ψηλό θυμιατήρι και η άλλη τύμπανο. Στα δεξιά ένας Σάτυρος αραιώνει το κρασί στον κρατήρα με νερό, το οποίο αδειάζει από έναν ασκό.

 


Λεζάντα Απουλικός ερυθρόμορφος καλυκωτός κρατήρας με σκηνή συμποσίου και το Διόνυσο να παίζει κότταβο

Μυθικά πρόσωπα Σάτυρος/-οι (Μυθικό/-ά πλάσμα/-τα) ,Διόνυσος (Θεός)

Είδος Πήλινο αγγείο

Καλλιτέχνης/Δημιουργός Ζωγράφος της Αθήνας 1714, απουλικό εργαστήριο

Προέλευση Puglia, Ιταλία

Σημερινή θέση Βρετανικό Μουσείο, Λονδίνο

Αριθμός ευρετηρίου 1856,1226.5

Χρονολόγηση 370-360 π.Χ.

LIMC Url

Σημειώσεις

calyx-krater | British Museum

Για τον κότταβο βλ.

Classical Art Research Centre | Dictionary entry: kottabos

Encyclopædia Britannica/Cottabus - Wikisource, the free online library

Games | Oxford Classical Dictionary (oxfordre.com)

How to Play an Ancient Greek Drinking Game - Archaeology Magazine

An ancient Greek drinking game in modern Pennsylvania (archaeology.wiki)

τοποθεσίες

Συνδεδεμένοι
μύθοι

x
Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να σας προσφέρει την καλύτερη εμπειρία χρήσης. Θεωρούμε ότι αποδέχεστε την αποθήκευση όλων των cookies πατώντας το κουμπί "Αποδοχή"
Αποδοχή