απεικονίσεις
απεικονίσεις

Διόνυσος, Ερμής και γυναίκες σε κρήνη 

  • thumb_img
  • thumb_img

Στο σώμα της υδρίας απεικονίζονται γυναίκες που αντλούν νερό από μια κρήνη και το κουβαλούν μέσα σε υδρίες (υδροφορία). Η κρήνη απεικονίζεται στο κέντρο στεγασμένη και έχει δύο ιωνικούς κίονες στη μέση. Στους τοίχους δεξιά και αριστερά βρίσκονται δύο κρουνοί με τη μορφή λεοντοκεφαλής από όπου τρέχει το νερό. Δύο γυναίκες ή Μαινάδες γεμίζουν τις υδρίες τους, ενώ μία τρίτη περιμένει τη σειρά της. Και οι τρεις φορούν μακριούς χιτώνες, ιμάτια και σφενδόνη (είδος κορδέλας) που συγκρατεί τα μαλλιά τους. Αριστερά από την κρήνη στέκεται ο θεός Διόνυσος. Έχει μακριά γένια και μαλλιά και φορά μακρύ χιτώνα, ιμάτιο και στεφάνι από κισσόφυλλα. Από τον κάνθαρο που κρατά στο αριστερό του χέρι πετάγονται κλαδιά κισσού. Στα δεξιά, ο Ερμής ετοιμάζεται να αποχωρήσει. Φορά χλαμύδα (μανδύα που κουμπώνει στο λαιμό και πέφτει προς τα πίσω), πέτασο (καπέλο με πλατύ γείσο) και ενδρομίδες (κλειστά υποδήματα). Στο αριστερό του χέρι κρατά ένα δόρυ. Η σκηνή πιθανώς σχετίζεται με τελετουργικές προετοιμασίες για τα Υδροφόρια, γιορτή που γινόταν τη δεύτερη μέρα των Ανθεστηρίων και περιλάμβανε την προσφορά νερού στη μνήμη εκείνων που χάθηκαν κατά τον κατακλυσμό του Δευκαλίωνα.


Λεζάντα Αττική μελανόμορφη υδρία με το Διόνυσο, τον Ερμή και υδροφόρες

Μυθικά πρόσωπα Ερμής (Θεότητα) ,Διόνυσος (Θεός)

Είδος Πήλινο αγγείο

Καλλιτέχνης/Δημιουργός Ζωγράφος του Πριάμου, αττικό εργαστήριο

Προέλευση Vulci, Ιταλία

Σημερινή θέση Βρετανικό Μουσείο, Λονδίνο

Αριθμός ευρετηρίου 1843,1103.17

Χρονολόγηση 510 π.Χ.

LIMC Url

Σημειώσεις

hydria | British Museum

DIVIDED CONSCIOUSNESS AND FEMALE COMPANIONSHIP: RECONSTRUCTING FEMALE SUBJECTIVITY ON GREEK VASES

Women At The Fountain And The Well: Imagining Experience in: The Nature and Function of Water, Baths, Bathing and Hygiene from Antiquity through the Renaissance

Για την γιορτή των Υδροφορίων:

Simon E., Festivals of Attica. An archaeological commentary. University of Wisconsin Press, Madison WI 1983, p. 99.

Hydrophoria - Wikipedia, the free encyclopedia

 

τοποθεσίες

Συνδεδεμένοι
μύθοι

x
Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να σας προσφέρει την καλύτερη εμπειρία χρήσης. Θεωρούμε ότι αποδέχεστε την αποθήκευση όλων των cookies πατώντας το κουμπί "Αποδοχή"
Αποδοχή