απεικονίσεις
απεικονίσεις

Μαινάδες κάνουν θυσίες στο λατρευτικό άγαλμα του Διονύσου 

Αττική ερυθρόμορφη στάμνος του Ζ. του Ευπόλιδος, Μαινάδες κάνουν θυσίες στο λατρευτικό άγαλμα του Διονύσου, 450-440 π.Χ.

Στην κύρια όψη της στάμνου απεικονίζεται στιγμιότυπο από γιορτή αφιερωμένη στο θεό Διόνυσο, πιθανότατα τα Λήναια. Στο κέντρο της παράστασης υπάρχει το λατρευτικό άγαλματου Διονύσου, το ξόανον. Είναι κατασκευασμένο από κορμό δένδρου που πατά σε μια πλίνθο και στην κορυφή καταλήγει σε μία μάζα από κισσόφυλλα. Στο ξόανο είναι κρεμασμένα ένα προσωπείο (μάσκα) και ενδύματα. Ο θεός απεικονίζεται με μακριά μαλλιά και γένια, φορά στεφάνι από κισσό, μακρύ χιτώνα και ιμάτιο. Μπροστά του υπάρχει μία τράπεζα προσφορών με διάφορα εδέσματα (κέικ ή κρέας). Αριστερά και δεξιά πλαισιώνεται από δύο γυναικείες μορφές, που πιθανώς ταυτίζονται με τις Μαινάδες. Φορούν μακριούς χιτώνες, ιμάτια και στεφάνια από κισσόφυλλα. Η γυναίκα στα αριστερά κρατά κάνθαρο και θύρσο (ραβδί που απολήγει σε κουκουνάρι με φύλλα κισσού και αμπέλου) και η άλλη γυναίκα κρατά οινοχόη και ένα κανούν (ψάθινο καλάθι) με προσφορές.

Τα Λήναια προέρχονται ετυμολογικά από τη λέξη «Λῆναι» ή «Ληναί», λέξη με την οποία χαρακτηρίζονταν οι Βάκχες, ακόλουθες του Διονύσου. Πρόκειται για αθηναϊκή γιορτή που περιλάμβανε πομπές, δραματικούς αγώνες και σκώμματα (αστεϊσμοί, σαρκασμοί).


Λεζάντα Αττική ερυθρόμορφη στάμνος με τις Μαινάδες να κάνουν θυσίες στο λατρευτικό άγαλμα του Διονύσου

Μυθικά πρόσωπα Διόνυσος (Θεός)

Είδος Πήλινο αγγείο

Καλλιτέχνης/Δημιουργός Ζωγράφος του Ευπόλιδος, αττικό εργαστήριο

Προέλευση Vulci, Ιταλία

Σημερινή θέση Μουσείο του Λούβρου, Γαλλία

Αριθμός ευρετηρίου G 407

Χρονολόγηση 450-440 π.Χ.

LIMC Url

Σημειώσεις

stamnos - Louvre Collections

stamnos (www.beazley.ox.ac.uk)

LIMC-France > Αντικείμενο [5312]

Αττική ερυθρόμορφη στάμνος του Ζ. του Ευπόλιδος με την ίδια ακριβώς παράσταση εντοπίζεται στο Βρετανικό Μουσείο, βλ. stamnos | British Museum & Digital LIMC (weblimc.org).

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την εικονογραφία των επονομαζόμενων "Ληναϊκών" αγγείων, βλ. Peirce, Sarah. “Visual Language and Concepts of Cult on the ‘Lenaia Vases.’” Classical Antiquity, vol. 17, no. 1, 1998, pp. 59–95 (JSTOR) & de la Genière, Juliette. “« Vases des Lénéennes ». Cent ans après.” Revue Des Études Grecques, vol. 126, no. 1, 2013, pp. 21–48. (JSTOR)

Για τη λέξη "Λῆναι", βλ. "Λῆναι" (greek-language.gr)

τοποθεσίες

Συνδεδεμένοι
μύθοι

x
Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να σας προσφέρει την καλύτερη εμπειρία χρήσης. Θεωρούμε ότι αποδέχεστε την αποθήκευση όλων των cookies πατώντας το κουμπί "Αποδοχή"
Αποδοχή