απεικονίσεις
απεικονίσεις

Το έθιμο της Αιώρας 

Αττικός ερυθρόμορφος σκύφος του Ζ. της Πηνελόπης, Το έθιμο της Αιώρας, 440 π.Χ.

Στην κύρια όψη του σκύφου ένας σάτυρος κουνά μια νεαρή κοπέλα. Πρόκειται για απεικόνιση του εθίμου της «Αιώρας» (κούνια) που πραγματοποιούνταν στην Αθήνα κατά την εορτή των Ανθεστηρίων, μιας από τις σπουδαιότερες γιορτές προς τιμήν του Διονύσου. Την ημέρα των «Χοών» ή των «Χύτρων», οι νεαρές κοπέλες κρεμούσαν κούνιες από τα δέντρα, στις οποίες κουνιούνταν οι ίδιες ή κουνούσαν τις κούκλες τους τραγουδώντας ένα τραγούδι που ονομαζόταν «ἀλῆτις». Η γιορτή συνδέθηκε με το μύθο του Ικάριου και της Ηριγόνης και είχε εξιλαστήριο χαρακτήρα.

Σύμφωνα με το μύθο ο Διόνυσος όταν έφθασε στην Αττική ως ξένος, φιλοξενήθηκε από το φτωχό χωρικό Ικάριο. Ο θεός ως αντάλλαγμα του δίδαξε την αμπελοκαλλιέργεια και εκείνος με τη σειρά του τη δίδαξε στους ανθρώπους. Όταν κάποιοι βοσκοί μέθυσαν από την υπερβολική κατανάλωση κρασιού, πίστεψαν ότι δηλητηριάστηκαν από τον Ικάριο και τον σκότωσαν. Η κόρη του Ηριγόνη περιπλανιόταν (ἀλῆτις) ψάχνοντας τον πατέρα της. Μόλις βρήκε το πτώμα του, απαγχονίστηκε. Τότε μια σειρά από αυτοκτονίες νεαρών κοριτσιών ξέσπασε στην Αθήνα. Το κακό τερματίστηκε μετά την καθιέρωση της γιορτής της Αιώρας.


Λεζάντα Αττικός ερυθρόμορφος σκύφος με Σάτυρο που κουνά μια νέα κοπέλα

Μυθικά πρόσωπα Σάτυρος/-οι (Μυθικό/-ά πλάσμα/-τα) ,Διόνυσος (Θεός)

Είδος Πήλινο αγγείο

Καλλιτέχνης/Δημιουργός Ζωγράφος της Πηνελόπης, αττικό εργαστήριο

Προέλευση Chiusi (Ετρουρία, Ιταλία)

Σημερινή θέση Antikensammlung der Staatlichen Museen, Βερολίνο

Αριθμός ευρετηρίου F 2589

Χρονολόγηση 440 π.Χ.

LIMC Url

Σημειώσεις

SMB-digital | Attic drinking cup

Skyphos, Penelope P., Aiora (www.beazley.ox.ac.uk)

 

τοποθεσίες

Συνδεδεμένοι
μύθοι

x
Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να σας προσφέρει την καλύτερη εμπειρία χρήσης. Θεωρούμε ότι αποδέχεστε την αποθήκευση όλων των cookies πατώντας το κουμπί "Αποδοχή"
Αποδοχή