απεικονίσεις
απεικονίσεις

Διόνυσος 

  • thumb_img
  • thumb_img

Μαρμάρινη προτομή του Διονύσου. Ο θεός εικονίζεται σε ώριμη ηλικία, έχει μακριά μαλλιά και γένια. Φορά δορά (δέρμα ζώου που έχει γδαρθεί) που δένεται στον αριστερό του ώμο καλύπτοντας το δεξί στήθος. Στο κεφάλι φορά ταινία και πλούσιο πλεχτό στεφάνι από κλαδιά κισσού και κλήματος. Στα πλάγια πέφτουν δύο κληματόφυλλα, ένα σε κάθε πλευρά. Το καθένα καλύπτει το μεγαλύτερο μέρος ενός τσαμπιού με σταφύλια.

Πρόκειται πιθανώς για λατρευτικό άγαλμα του θεού και μαρτυρεί τη ευρεία διάδοση που είχε η λατρεία του Διονύσου στην περιοχή της Δράμας. Καθώς χρονολογείται στον 2ο αι. μ.Χ., θα μπορούσε να συνδεθεί με τη λατρεία του ρωμαίου θεού Liber Pater, προστάτης θεός της αμπελοκαλλιέργειας, του κρασιού, της γονιμότητας και της ελευθερίας.


Λεζάντα Μαρμάρινη προτομή Διονύσου από τη Δράμα

Μυθικά πρόσωπα Διόνυσος (Θεός)

Είδος Άγαλμα

Προέλευση Νέα Στενήμαχος, Δράμα (;)

Σημερινή θέση Αρχαιολογικό Μουσείο Δράμας

Αριθμός ευρετηρίου Λ187

Χρονολόγηση μέσα 2ου αι. μ.Χ.

Σημειώσεις

Τρακοσοπούλου-Σαλακίδου E., Προτομή Διονύσου από τη Δράμα, Αρχαιολογικά Ανάλεκτα εξ Αθηνών XXIII-XXVIII (1990-1995), 143-154.

Αρχαιολογικό Μουσείο Δράμας - Wikipedia

 

τοποθεσίες

Συνδεδεμένοι
μύθοι

τοποθεσίες

Σχετικές
τοποθεσίες

x
Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να σας προσφέρει την καλύτερη εμπειρία χρήσης. Θεωρούμε ότι αποδέχεστε την αποθήκευση όλων των cookies πατώντας το κουμπί "Αποδοχή"
Αποδοχή