απεικονίσεις
απεικονίσεις

Διονυσιακός θίασος 

  • thumb_img
  • thumb_img
  • thumb_img

Τόσο η θήκη όσο και το κάλυμμα της σαρκοφάγου είναι διακοσμημένα με σκηνές από τον κόσμο του Διονύσου.

Στο κέντρο της θήκης εικονίζεται ο θεός Διόνυσος πάνω σε άρμα, το οποίο σέρνει ένας Κένταυρος. Απεικονίζεται νέος, ημίγυμνος, να φορά ένα μόνο ιμάτιο, με στεφάνι από φύλλα και καρπούς στο κεφάλι και να κρατά θύρσο (ραβδί που έχει στην μια άκρη του κουκουνάρι με φύλλα κισσού και αμπέλου). Η Αριάδνη, σύζυγος του Διονύσου, απεικονίζεται να κοιμάται. Τον Διόνυσο συνοδεύουν· Σάτυροι, Σιληνοί και Μαινάδες που χορεύουν παίζοντας μουσικά όργανα (αυλό, σύριγγα, τύμπανο, λύρα, κρόταλα), καθώς και ο τραγοπόδαρος Πάνας αλλά και μια οικογένεια Κενταύρων.  

Στη μία στενή πλευρά ο Πάνας ιθυφαλλικός παίζει αυλό πηδώντας πάνω από ένα καλάθι με φίδι. Μπροστά του υπάρχει μία ερμαϊκή στήλη με τη μορφή του Πριάπου (γιος του Διονύσου και της Αφροδίτης, θεός της γονιμότητας, προστάτης των υποζυγίων, των οικόσιτων ζώων, των καρποφόρων φυτών, των κήπων και των ανδρικών γεννητικών οργάνων). Στην άλλη στενή πλευρά απεικονίζονται δύο Σάτυροι, ο ένας σε ώριμη και ο άλλος σε παιδική ηλικία.  

Στην αριστερή πλευρά του καλύμματος απεικονίζεται και πάλι ο Διόνυσος, πάνω σε άρμα που το σέρνουν λιοντάρια κρατώντας θύρσο, μαζί με δύο Μαινάδες έναν Σάτυρο και τον Πάνα που χορεύουν και παίζουν κάποιο μουσικό όργανο. Δεξιά απεικονίζεται ο νεκρός με τήβεννο και τυλιγμένο πάπυρο, μαζί με δύο Μαινάδες που χορεύουν, έναν Σάτυρο που παίζει σύριγγα και τον Πάνα που παίζει αυλό. Οι μάσκες στις γωνίες του καλύμματος απεικονίζουν τον Διόνυσο με στεφάνι από φύλλα κισσού.  


Λεζάντα Μαρμάρινη ρωμαϊκή σαρκοφάγος με τον Διόνυσο και τους ακολούθους του

Μυθικά πρόσωπα Σιληνός/-οί (δαίμων, ακόλουθος του Διονύσου), Αριάδνη (Ηρωίδα), Σάτυρος/-οι (Μυθικό/-ά πλάσμα/-τα), Πρίαπος (Θεότητα) ,Διόνυσος (Θεός)

Είδος Σαρκοφάγος

Καλλιτέχνης/Δημιουργός εργαστήριο Ρώμης

Προέλευση Saint-Médard d'Eyrans (Νοτιοδυτική Γαλλία)

Σημερινή θέση Μουσείο του Λούβρου, Γαλλία

Αριθμός ευρετηρίου N 540

Χρονολόγηση 230 - 235 μ.Χ.

Σημειώσεις

sarcophagus - Louvre Collections

τοποθεσίες

Συνδεδεμένοι
μύθοι

x
Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να σας προσφέρει την καλύτερη εμπειρία χρήσης. Θεωρούμε ότι αποδέχεστε την αποθήκευση όλων των cookies πατώντας το κουμπί "Αποδοχή"
Αποδοχή