απεικονίσεις
απεικονίσεις

Τελετουργικό μύησης στα Διονυσιακά Μυστήρια  

  • thumb_img
  • thumb_img
  • thumb_img
  • thumb_img
  • thumb_img

Ο ζωγραφικός διάκοσμος σε ένα από τα δωμάτια της Έπαυλης των Μυστηρίων (βίλα στα βορειοδυτικά προάστεια της Πομπηίας) απεικονίζει τη μύηση μίας νεαρής κοπέλας στα Διονυσιακά Μυστήρια.  

Η μύηση ξεκινά με τον έφηβο Διόνυσο να διαβάζει τον πάπυρο με το τελετουργικό της μύησης, παρουσία της μυούμενης που στέκει στα αριστερά έχοντας το κεφάλι της καλυμμένο και της ιέρειας που κάθεται στα δεξιά. Κατόπιν η μυούμενη κατευθύνεται με τις προσφορές προς μια ομάδα τριών γυναικών και πιο δεξιά παρεμβάλλεται μια ποιμενική σκηνή. Ένας εκστασιασμένος Σιληνός παίζει λύρα και δίπλα του βρίσκονται δύο νεαροί Σάτυροι. Ο ένας παίζει τον αυλό του Πάνα και ο δεύτερος ταΐζει ένα ελάφι. Στο δεξιότερο άκρο προβάλλει η μυούμενη φανερά τρομοκρατημένη, καθώς αντικρίζει το μαστίγωμα που πρόκειται να ακολουθήσει.  

Στον ανατολικό τοίχο ο θεός Διόνυσος ξαπλώνει στην αγκαλιά της συζύγου του Αριάδνης. Η παράσταση, που έχει καταστραφεί σημαντικά, συμβολίζει τη μεταφυσική ευτυχία που περιμένει τους μυημένους. Ο θεός φορά στεφάνι από κισσό και πάνω του πέφτει το ιερό του σύμβολο, ο θύρσος (ραβδί που καταλήγει σε κουκουνάρι με φύλλα κισσού και αμπέλου). Αριστερά, ένας καθιστός Σιληνός προσφέρει ένα κύπελλο με κρασί σε έναν νεαρό Σάτυρο, ο οποίος βλέπει στο κύπελλο την αντανάκλασή μιας τρομακτικής μάσκας που κρατάει πίσω του ένας δεύτερος Σάτυρος. Δεξιά, δύο γυναίκες κρατώντας ένα καλάθι με τα ιερά μυστικά σύμβολα του Διονύσου προχωρούν προς τη δαιμονική θεότητα με τα μαύρα φτερά, η οποία σηκώνει αμείλικτα το μαστίγιο προς την μυούμενη. Εκείνη καταφεύγει σε μια συντρόφισσά της (στο νότιο τοίχο).  

Αφού ξεπεράστηκαν με επιτυχία όλες οι δοκιμασίες, η μυούμενη παίζει κρόταλα και χορεύει ελεύθερη και χαρούμενη μαζί με μια φίλη της που κρατά το θύρσο. Τέλος, απεικονίζεται η ετοιμασία της νεομυημένης για τον ιερό γάμο. Μια θεραπαινίδα χτενίζει την κοπέλα, η οποία πλέον φορά ένα πλούσιο ένδυμα. Δύο Ερωτιδείς τις πλαισιώνουν: ο ένας στα αριστερά κρατά έναν καθρέπτη και ο δεύτερος στα δεξιά θαυμάζει την ομορφιά της. 


Λεζάντα Τοιχογραφία από την Έπαυλη των Μυστηρίων στην Πομπηία με το τελετουργικό μύησης στα Διονυσιακά Μυστήρια

Μυθικά πρόσωπα Σιληνός/-οί (δαίμων, ακόλουθος του Διονύσου), Αριάδνη (Ηρωίδα), Σάτυρος/-οι (Μυθικό/-ά πλάσμα/-τα) ,Διόνυσος (Θεός)

Είδος Τοιχογραφία

Προέλευση Πομπηία, Έπαυλη των Μυστηρίων (triclinium)

Σημερινή θέση Αρχαιολογικός Χώρος Πομπηίας, Έπαυλη των Μυστηρίων

Χρονολόγηση 80-70 π.Χ.

Σημειώσεις

D. Esposito – P. Rispoli, La Villa dei Misteri a Pompei, in P. G. Guzzo – G. Tagliamonte (a cura di), Città Vesuviane antichità e fortuna, Il suburbio e l’agro di Pompei, Ercolano, Oplontis e Stabiae, Istituto della Enciclopedia Italiana, Roma 2013. - Academia.edu

Για περιήγηση 360ο  στο δωμάτιο με την τοιχογραφία των Διονυσιακών μυστηρίων στην Έπαυλη των Μυστηρίων βλ. Pompeii | Villa of the Mysteries (donovanimages.co.nz)

Επίσημη ιστοσελίδα του Αρχαιολογικού Χώρου της Πομπηίας με πληροφορίες για την Έπαυλη των Μυστηρίων βλ. Villa of the Mysteries - Pompeii Sites

Villa of the Mysteries - Wikipedia Villa of the Mysteries (Pompeii) - Wikimedia Commons

τοποθεσίες

Συνδεδεμένοι
μύθοι

x
Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να σας προσφέρει την καλύτερη εμπειρία χρήσης. Θεωρούμε ότι αποδέχεστε την αποθήκευση όλων των cookies πατώντας το κουμπί "Αποδοχή"
Αποδοχή