απεικονίσεις
απεικονίσεις

Άρτεμις-Βενδίς μαζί με τον Απόλλωνα, τον Ερμή και έναν νεαρό άνδρα 

  • thumb_img
  • thumb_img

Στην κύρια όψη του κρατήρα απεικονίζεται στα αριστερά η Άρτεμις-Βενδίς. Στέκεται όρθια και κρατά ένα δόρυ στο αριστερό της χέρι. Φορά κοντό χιτωνίσκο πλούσια διακοσμημένο, χλαμύδα (μανδύας που κουμπώνει στο λαιμό και πέφτει προς τα πίσω), επενδύτη (ζώνη που δένει στο σώμα χιαστί) και φρυγικό πίλο (σκούφο) πλούσια διακοσμημένο. Στρέφει το βλέμμα της προς τον δαφνοστεφανομένο Απόλλωνα που είναι καθισμένος σε βωμό. Φορά ιμάτιο, το οποίο αφήνει ακάλυπτο το άνω μέρος του σώματός του. Στο δεξί του χέρι κρατά μία φιάλη (αγγείο για χοές) και στο αριστερό κλαδί δάφνης. Πίσω από τον Απόλλωνα στέκεται όρθιος ο Ερμής. Φορά πέτασο (καπέλο με πλατύ γείσο) και χλαμύδα. Στο αριστερό του χέρι κρατά το κηρύκειο (έμβλημα του θεού Ερμή - λεπτή ράβδος δάφνης ή ελιάς, με δύο μικρά φτερά και δύο φίδια που ελίσσονται αντικριστά), το οποίο τείνει προς έναν νεαρό άνδρα. Ο νεαρός άνδρας απεικονίζεται γυμνός, κρατά με τα χέρια του το ιμάτιό του και δόρυ στο αριστερό.


Λεζάντα Απουλικός ερυθρόμορφος κωδωνόσχημος κρατήρας, Άρτεμις-Βενδίς μαζί με τον Απόλλωνα, τον Ερμή και έναν νεαρό άνδρα

Μυθικά πρόσωπα Βενδίδα (Θεότητα)

Είδος Πήλινο αγγείο

Καλλιτέχνης/Δημιουργός Ζωγράφος της Βενδίδος, Απουλικό εργαστήριο

Προέλευση Απουλία, Νότια Ιταλία

Σημερινή θέση Μουσείο του Λούβρου, Γαλλία

Αριθμός ευρετηρίου G 515

Χρονολόγηση 380-370 π.Χ.

LIMC Url

Σημειώσεις

Musée du Louvre G 515: Απουλικός κωδωνόσχημος κρατήρας, 380-370 π.Χ.

LIMC France 5450

BAPD 10874, South Italian, Apulian, Louvre, Durand collection 2791

 

Για παρόμοιους απουλικούς κρατήρες του Ζ. της Βενδίδος με τη θεά βλ. 

Απουλικός κωδωνόσχημος κρατήρας, 370 π.Χ., Bibliothèque Nationale de France, Paris 428 (LIMC France)

Απουλικός κωδωνόσχημος κρατήρας, 370-360 π.Χ., Museum of Fine Arts, Boston 1983.553 (MFA Boston) και Digital LIMC .

 

Βιβλιογραφία: 

Deoudi M. 2015. Bendis in Kleinasien. Στο Figurines de terre cuite en Méditerranée grecque et romaine. Vol. 2. Iconographie et contextes. 49-59. 

Deoudi M. 2007. Bendis - Kulturell geprägtes Gesicht einer Thrakischen Göttin. Στα Πρακτικά του 10ου Διεθνούς Συνεδρίου Θρακολογίας, Κομοτηνή-Αλεξανδρούπολη 18-23 Οκτωβρίου 2005. 120-129. 

Deoudi M. 2009. Bendis' neue Heimat in der Fremde. Ancient West & East 8. 223-233. 

τοποθεσίες

Συνδεδεμένοι
μύθοι

x
Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να σας προσφέρει την καλύτερη εμπειρία χρήσης. Θεωρούμε ότι αποδέχεστε την αποθήκευση όλων των cookies πατώντας το κουμπί "Αποδοχή"
Αποδοχή