απεικονίσεις
απεικονίσεις

Αθλητές λαμπαδηδρομίας αφιερώνουν τη νίκη τους στη θεά Βενδίδα 

Μαρμάρινο αναθηματικό ανάγλυφο νικητών αθλητών λαμπαδηδρομίας στη θεά Βενδίδα, πιθανώς από το ιερό της Βενδίδος στον Πειραιά, 400-375 π.Χ.

Στη δεξιά πλευρά του αναγλύφου στέκει η θρακική θεά Βενδίδα. Κρατά στο δεξί της χέρι φιάλη (αγγείο για χοές) και στο αριστερό δόρυ. Φορά κοντό χιτωνίσκο, χλαμύδα (μανδύας που κουμπώνει στο λαιμό και πέφτει προς τα πίσω), φρυγικό πίλο (σκούφο), ενδρομίδες (κλειστά υποδήματα) και είναι ζωσμένη με τη νεβρίδα (δέρμα από ελάφι). Προς το μέρος της έρχονται δέκα άνδρες, οι οποίοι αποδίδονται σε μικρότερη κλίμακα. Φορούν όλοι στεφάνια στα κεφάλια. Είναι γυμνοί και νεαροί, εκτός από τους δύο πρώτους που φορούν ιμάτια και είναι μεγαλήτερης ηλικίας. Ο πρώτος κρατά μία δάδα στο δεξί του χέρι. Ταυτίζονται πιθανώς με αθλητές λαμπαδηδρομίας, και οι δύο πρώτοι με τον προπονητή και το χορηγό τους, οι οποίοι νίκησαν στους αγώνες και αφιερώνουν την νίκη και το ανάγλυφο στη θεά. Λαμπαδηδρομίες τελούνταν στην Αθήνα κατά τα Βενδίδεια, γιορτή προς τιμήν της θεάς.


Λεζάντα Μαρμάρινο αναθηματικό ανάγλυφο νικητών αθλητών λαμπαδηδρομίας στη θεά Βενδίδα

Μυθικά πρόσωπα Βενδίδα (Θεότητα)

Είδος Ανάγλυφο

Καλλιτέχνης/Δημιουργός Αττικό εργαστήριο

Προέλευση ιερό της Βενδίδος στον Πειραιά (;)

Σημερινή θέση Βρετανικό Μουσείο, Λονδίνο

Αριθμός ευρετηρίου 1895,1028.1

Χρονολόγηση 400-375 π.Χ.

LIMC Url

Σημειώσεις

British Museum 1895,1028.1 - relief; votive offering

Τσιαφάκη 1998. Η Θράκη στην αττική αγγειογραφία του 5ου αι. π.Χ. Κομοτηνή. σελ. 209, Σημ. 964. 

τοποθεσίες

Συνδεδεμένοι
μύθοι

x
Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να σας προσφέρει την καλύτερη εμπειρία χρήσης. Θεωρούμε ότι αποδέχεστε την αποθήκευση όλων των cookies πατώντας το κουμπί "Αποδοχή"
Αποδοχή