απεικονίσεις
απεικονίσεις

Ο Μάρων και σταφύλι 

  • thumb_img
  • thumb_img

Στην μπροστινή όψη (εμπροσθότυπο) του νομίσματος απεικονίζεται, μέσα σε πλαίσιο από στιγμές, ο Μάρωνας, μυθικός ιδρυτής της πόλης Μαρώνειας. Πίσω από τον αριστερό του ώμο διακρίνονται δύο δόρατα. Στα δεξιά διακρίνεται ένα τσαμπί από σταφύλια. Στον οπισθότυπο απεικονίζεται ένα τσαμπί με σταφύλια, παραπέμπει στον φημισμένο Ισμαρικό οίνο, και η επιγραφή ΜΑΡΩΝΕΙΤΩΝ.


Λεζάντα Χάλκινο νόμισμα Μαρώνειας όπου εικονίζεται το κεφάλι του Μάρωνα και ένα τσαμπί σταφύλια

Μυθικά πρόσωπα Μάρωνας (Βασιλιάς)

Είδος Νόμισμα

Καλλιτέχνης/Δημιουργός νομισματοκοπείο Μαρώνειας

Προέλευση Θράκη

Σημερινή θέση Münzkabinett Berlin, Βερολίνο

Αριθμός ευρετηρίου 18243551

Χρονολόγηση 189/188-49/45 π.Χ.

Σημειώσεις

cn coin 5734, in: Corpus Nummorum

Coin cn coin 5734 < Corpus Nummorum

MK-B | Maroneia ca. 100-200 n. Chr. (smb.museum)

Psoma κ. ά., The coins from Maroneia and the classical city at Molyvoti: a contribution to the history of Aegean Thrace, Αθήνα 2008 σ. 30.77.149, αρ. PM89.M154.155 .

Schönert-Geiß, Griechisches Münzwerk: Die Münzprägung von Maroneia, Βερολίνο 1987 σ. 220, αρ. 1737-1740.

Η Ψωμά προτείνει την ταύτιση της μορφής στον εμπροσθότυπο με τον μυθικό ιδρυτή της πόλης Μάρωνα. Πρόκειται για έναν νομισματικό τύπο που εισάγεται για πρώτη φορά αυτήν την περίοδο στη νομισματική εικονογραφία της πόλης. Αντίθετα η παλαιότερη βιβλιογραφία (βλ. Schönert-Geiß), όπως και το Corpus Nummorum ταυτίζουν τη κεφαλή με αυτή του θεού Διονύσου και χρονολογούν το νόμισμα στο 100-200 μ.Χ. Εδώ υιοθετείται η άποψη και η χρονολόγηση της Ψωμά.

 

 

τοποθεσίες

Συνδεδεμένοι
μύθοι

τοποθεσίες

Σχετικές
τοποθεσίες

x
Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να σας προσφέρει την καλύτερη εμπειρία χρήσης. Θεωρούμε ότι αποδέχεστε την αποθήκευση όλων των cookies πατώντας το κουμπί "Αποδοχή"
Αποδοχή