Στα ερείπια του μακεδονικού κάστρου στο Ιωνικό
Ό,τι απέμεινε από το φρούριο στο ύψωμα Καλές (Κάστρο) βρίσκεται σε ερειπιώδη κατάσταση. Η θέση αυτή σε υψόμετρο 630μ. επιλέχθηκε για την κατασκευή του οχυρωματικού κτίσματος καθώς προσφέρει έλεγχο της περιοχής, στην κοιλάδα του ποταμού Νέστου.
Πριν από την κατασκευή του εκεί υπήρχε θρακική εγκατάσταση από τον 9ο-8ο αιώνα π.Χ. Σύμφωνα με τις ενδείξεις ο βασιλιάς της Μακεδονίας Φίλιππος Β’, κατασκεύασε πρώτος το φρούριο το 340 π.Χ. και έπειτα χρησιμοποιήθηκε διαδοχικά από τους Μακεδόνες και τους Ρωμαίους έως και τα πρωτοβυζαντινά χρόνια (6ος αι. μ.Χ.) από τον αυτοκράτορα Ιουστινιανό. Οι αρχαιολόγοι εντόπισαν συνολικά έξι φάσεις από τις οποίες οι σημαντικότερες είναι του 4ου αιώνα π.Χ. και του 2ου αιώνα μ.Χ.
Στα 250 μ. της περιμέτρου του υψώνονταν πύργοι από τους οποίους σήμερα έχουν ανασκαφεί και διακρίνονται τέσσερεις κυκλικοί και δύο τετράπλευροι. Στη νότια κεντρική πύλη βρέθηκε αποτροπαϊκό ανάγλυφο του θεού Πριάπου που έδωσε και τη συμβατική ονομασία στην πύλη. Από τα υπόλοιπα κτίσματα του κάστρου αξίζει να αναφερθεί η δεξαμενή, με διάμετρο 8μ. και βάθος 12μ.
Για την επίσκεψή σας στο Κάστρο επικοινωνήστε πρώτα με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Ξάνθης. Η πρόσβαση είναι εφικτή από το Νεοχώρι μέσω ασφαλτοστρωμένου δρόμου 8χλμ. με κατεύθυνση προς το Ιωνικό και τον Κάτω Συνοικισμό.
Διαρκής Κατάλογος των Αρχαιολογικών Χώρων και Μνημείων της Ελλάδος