Κωμόπολη της περιφερειακής ενότητας Δράμας. Η περιοχή κατοικείται από την προϊστορική εποχή και η ονομασία της οφείλεται στον πλατύ κάμπο (δοξάτο είναι το ευρύχωρο δωμάτιο του πρώτου ορόφου στα παραδοσιακά μακεδονικά σπίτια με ωραία θέα).
Μετά τη Μικρασιατική Καταστροφή, εγκαταστάθηκαν στο χωριό πρόσφυγες από τη Θράκη και τη Μικρά Ασία, οι οποίοι μετέφεραν την εικόνα της Παναγίας Παχνιώτισσας που σήμερα βρίσκεται στον ναό του Αγίου Αθανασίου. Η κωμόπολη, ωστόσο είναι γνωστή για τις σφαγές των κατοίκων της το 1913 και το 1941. Γι' αυτό ονομάστηκε ηρωική και μαρτυρική Πόλη και αποτελεί σήμερα «τιμής ένεκεν» Δήμο.
Τα κτίρια έχουν την ιδιαίτερη αρχιτεκτονική του λαϊκού κλασικισμού που είναι συνδεδεμένη με τον παραδοσιακό τρόπο ζωής και την αγροτική παραγωγή. Ενδιαφέρον παρουσιάζει ο ζωγραφικός διάκοσμος στις οροφές. Αξιόλογα κτίρια του Δοξάτου είναι το δημοτικό σχολείο στην είσοδο της κωμόπολης που σχηματίζει ένα τεράστιο Ε, το αρχικό γράμμα των λέξεων «Ελλάδα» και «Ελευθερία», ο παλαιός και νέος ναός του Αγίου Αθανασίου, πολλές παραδοσιακές κατοικίες και καπνομάγαζα.
Στην κωμόπολη ιδρύθηκε το 1870 η Φιλοεκπαιδευτική Αδελφότητα «Φίλιπποι» για την καλλιέργεια των γραμμάτων με το Αναγνωστήριο και το βιβλιοπωλείο ελληνικών εκδόσεων. Το Δοξάτο φημίζεται επίσης για τις ιπποδρομίες του, ένα πανάρχαιο έθιμο που έχει συνδεθεί με τους απελευθερωτικούς αγώνες της περιοχής.
Μεταξύ άλλων, στο Δοξάτο γεννήθηκε ο τραγουδιστής Πασχάλης (Αρβανιτίδης).